
Distributienettarieven op elektriciteitsfactuur stijgen volgend jaar fors
De distributienettarieven op je elektriciteitsfactuur, die ongeveer een derde van de totale kostprijs uitmaken, mogen volgend jaar met 31 procent stijgen. Dat besliste de energieregulator VREG. Volgens eerste schattingen zou het gaan om een verhoging van 100 euro.
Het toegelaten inkomen is het maximale bedrag dat de distributienetbeheerders mogen ontvangen uit de periodieke nettarieven. Dat zijn de tarieven die je betaalt om elektriciteit of aardgas tot bij je thuis of bij je onderneming te brengen. Zo wordt de distributienetbeheerder vergoed voor de kosten die hij maakt voor de aanleg en het onderhoud van het distributienet. Het dekt ook de transmissiekosten die de distributienetbeheerder aan Elia betaalt. Dat toegelaten inkomen voor de elektriciteitsdistributienetbeheerders neemt sterk toe in 2025: met 31% ten opzichte van vorig jaar. In absolute cijfers zou het gaan om ongeveer 100 euro. De stijging schrijft de VREG vooral toe aan de forse toename van de transmissienettarieven in 2025, de hogere rentes op de financiële markten en de grote, noodzakelijke investeringen in het elektriciteitsdistributienet. Het toegelaten inkomen voor de aardgasdistributienetbeheerders daalt met 2% in 2025.
Inhoud
Meer lezen op onze blog

Sinds het begin van 2021 stellen experts van de energiemarkt een forse stijging van de stroom- en gasprijzen op de groothandelsmar…

De energieprijzen zetten hun dalende traject onverminderd verder. Wie in februari een contract met een vast tarief vastleg…

Het lijkt zichzelf wat tegen te spreken: net op bewolkte dagen piekt de stroom die onze zonnepanelen opwekken. Dat blijkt uit een …

Je hebt ongetwijfeld al gemerkt dat de duur van een energiecontract afhankelijk is van de gekozen energieleverancier en van de aan…