Dubbele netkosten betaald bij wegvallen terugdraaiende teller? Premieaanvraag mogelijk vanaf 1 juli

Dubbele netkosten betaald bij wegvallen terugdraaiende teller? Premieaanvraag mogelijk vanaf 1 juli
  • 29.06.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

Eigenaars van zonnepanelen die bij de overstap naar een digitale meter dubbele netkosten betaalden, kunnen vanaf 1 juli een premie aanvragen. De premie loopt op tot 170 euro, afhankelijk van jouw situatie.

Flashback naar 1 maart 2021: de publicatie van het arrest van het Grondwettelijk Hof beëindigt het systeem van de terugdraaiende teller. Ongeveer 100.000 Vlaamse gezinnen met zonnepanelen zien hun digitale meter meteen niet langer terugdraaien wanneer hun zonnepanelen stroom produceren. Ze vallen sinds die datum onder een systeem van gescheiden verbruik en injectie. Die beslissing werd niet bepaald op een hoerastemming onthaald. Dat het ongenoegen nog altijd diep zit, illustreren de verschillende online protestgroepen op sociale media.

Netkosten én prosumententarief

Al snel werd duidelijk dat de timing van de beslissing van het Grondwettelijk Hof een nadelig neveneffect met zich meebracht voor wie het facturatiejaar eind 2020 was aangevat. Die gezinnen hadden er immers op gerekend dat ze hun herfst- en winterverbruik zouden kunnen compenseren met de door hun zonnepanelen in de lente en zomer opgewekte energie. Daar stak de afrekening in maart een stokje voor. Het gevolg was dat de prosument de energiekosten voor zijn winterverbruik en de daaraan gekoppelde netkosten moest neertellen. Daarnaast gold voor diezelfde verbruiksperiode het prosumententarief. Die zogenaamde dubbele netkosten lieten de energiefactuur voor veel gezinnen extra hoog oplopen.

Tot 170 euro

Dat nadeel compenseert de Vlaamse Regering met een financiële premie. De hoogte van die premie hangt af van het vermogen van de omvormer, de datum (de installatie moet geplaatst zijn of worden uiterlijk op 30 juni 2022) en de datum van de slotfactuur voorafgaand aan de plaatsing van de digitale meter. De premie bedraagt maximaal 170 euro. Het exacte bedrag kun je hier berekenen:

De vergoeding kun je tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 aanvragen via het klantenportaal ‘Mijn Fluvius’.