
Na een zesde van het jaar al een derde van jouw energieverbruik toegewezen: zo werken de verbruiksprofielen
2024 is amper twee maanden ver, maar volgens de verbruiksprofielen voor energie is al één derde van het jaarverbruik opgesoupeerd. Die profielen baseren zich op hoe een doorsneegezin zijn totale verbruik doorheen het jaar verdeelt. Januari is goed voor 17,65% van het jaarlijkse aardgasverbruik, terwijl februari 15,60% vertegenwoordigt. Die verdeling heeft meteen ook een impact op jouw energiefactuur. Al bestaat er ook een alternatief …
De energieleverancier controleert niet precies hoeveel je dagelijks of maandelijks verbruikt. Hij maakt gebruik van verbruiksprofielen die aan elk kwartier (elektriciteit) en elk uur (aardgas) van een jaar een bepaald gewicht toekennen. Die verdeling is gebaseerd op een gemiddeld gezin en geldt zowel voor eigenaars van een analoge als een digitale meter.
Januari versus juli
De verschillen zijn het grootst voor aardgas, dat gezinnen vooral voor verwarming aanwenden. Waar januari al 17,65% van het jaarverbruik opslorpt, volstaat 1,56% in juli. Voor eigenaars van een contract met een variabel tarief, betekent dit dat de energieleverancier een veel groter aandeel van jouw jaarverbruik tarifeert aan de prijzen van januari. Aangezien jouw situatie waarschijnlijk niet identiek is aan dat theoretische gemiddelde, kunnen de verbruiksprofielen zowel voordelig als nadelig zijn ten opzichte van jouw reële verbruikssituatie. Die impact blijft doorgaans gering. Het effect zal bijvoorbeeld wel groter zijn wanneer je tijdens de winter enige tijd in het buitenland verblijft. Zelfs al is jouw aardgasverbruik dan nihil, toch zal de energieleverancier 17,65% van het totale factuurbedrag aan januariprijzen aanrekenen. Liggen de prijzen in januari laag, dan doe je een zaakje. Veren de prijzen net op, dan betaal je nodeloos te veel.
Maandelijkse facturatie als alternatief
Wie liever altijd de actuele prijs betaalt voor zijn exacte verbruik binnen een bepaalde periode, beschikt met de maandelijkse facturatie over een alternatief. In dat geval betaal je, naar analogie met het telecomabonnement, maandelijks precies voor wat je de voorbije maand hebt verbruikt. Een mogelijk minpunt is dat die maandelijkse factuur tijdens de winter een pak hoger ligt dan tijdens de zomer. Voor elektriciteit speelt het maandeffect veel minder. Januari vertegenwoordigt met 10,76% het grootste aandeel van het jaarlijkse energieverbruik. In juli klop je nog af op 6,80%. Tijdens de zomermaanden verbruiken de meeste gezinnen – in het bijzonder de gezinnen die op aardgas, hout of pellets verwarmen – niet spectaculair veel minder stroom dan tijdens de winter. Hier vind je nog meer informatie over de verbruiksprofielen en de exacte verdeling per maand: https://www.mijnenergie.be/veel-gestelde-vragen-energie/articles/8976107892759-Hoe-verdeelt-de-energieleverancier-jouw-verbruik-over-het-volledige-jaar/ [cta_box center]
Meer lezen op onze blog

Energieleveranciers Octa+ en Mega bedienen de Brusselse markt niet langer. Daarmee wordt het aantal beschikbare spelers he…

De Vlaamse premie voor zonnepanelen valt op 1 januari 2024 helemaal weg. Tot die tijd geniet je nog een maximale tussenkomst van 7…

Wie over zonnepanelen en een analoge meter beschikt, betaalt een prosumententarief. Die bijdrage loopt volgend jaar stevig…

Wie tot en met 31 augustus 2023 zonnepanelen aanmeldt, krijgt nu 180 dagen in plaats van 90 dagen om een digitale meter te plaatse… Het gaat om zonnepaneelinstallaties die tussen 1 juli 2022 en 31 augustus 2023 worden geplaatst. De voorwaarden voor de aanvraag van de premie voor pv-installaties worden hierop aangepast.