Effect hoge energiefactuur weegt zwaarder door bij singles

Effect hoge energiefactuur weegt zwaarder door bij singles
  • 25.07.2022
  • Laatste update: 15.12.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

Het leven als single is op verschillende vlakken duurder dan wanneer je de kosten met verschillende gezinsleden of huisgenoten kunt delen. Dat is ook het geval voor jouw energiefactuur. Verschillende factoren zorgen ervoor dat de stijgende energieprijzen alleenstaanden zwaarder treffen.

Hoeveel energie je exact verbruikt, hangt af van uiteenlopende factoren. Woon je in een groot vrijstaand huis of in een bescheiden rijwoning? Is jouw woning goed geïsoleerd? Werk je van thuis uit of trek je elke dag naar kantoor? … Daarnaast speelt ook jouw gezinssamenstelling een belangrijke rol.

Impact per extra gezinslid neemt af

Het energieverbruik van een alleenstaande ligt logischerwijze lager dan bij een kroostrijk gezin. Toch zal het effect van elke bijkomende bewoner op de totale energiefactuur afnemen. Of je de woonruimte nu voor één of voor vier personen moet verlichten of verwarmen, maakt immers weinig uit.

Verschillende energieleveranciers maken op hun website een inschatting van het gezinsverbruik op basis van het aantal bewoners. Een alleenstaande verbruikt volgens die simulaties 1.200 kilowattuur (kWh) stroom per jaar. Twee personen verbruiken 2.350 kWh, terwijl een gezin met vier personen afklopt op 3.500 kWh.

We gingen na hoeveel die verschillende fictieve gezinnen jaarlijks betalen via de mediaanprijs van variabele contracten op vergelijkingssite Mijnenergie.be.

Alleenstaande (1.200 kWh) Gezin met twee personen (2.350 kWh) Koppel met kinderen (3.500 kWh)
Jaarfactuur 523,73 euro 996,15 euro 1468,58 euro
Prijs per persoon 523,73 euro 498,08 euro 376,15 euro

 

Vaste vergoeding en korting: singles versus gezinnen

De kosten per extra inwoner nemen logischerwijze telkens af. Naast het lagere bijkomende verbruik dragen daar nog twee factoren toe bij. De meeste energieleveranciers rekenen een abonnementskost aan. Die vaste vergoeding is niet gelinkt aan het verbruik of de gezinssamenstelling. Hetzelfde geldt voor een gering aandeel van de distributiekosten en heffingen. Sommige contracten voorzien ook in een korting per verbruikte kilowattuur. Kroostrijke gezinnen genereren langs die weg de grootste besparing in absolute cijfers.

Gericht vergelijken

Omwille van die verschillende elementen zal het goedkoopste energiecontract voor een alleenstaande niet altijd gelijk zijn aan dat van een gezin met kinderen. Het valt dus aan te raden om altijd te vergelijken op basis van jouw concrete gezinssituatie. Zeker in de huidige tijden van torenhoge energieprijzen betekent dat al snel een verschil van enkele tientallen euro’s. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor de aardgasprijzen, die de voorbije maanden nog sneller en feller de hoogte ingingen.

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?
Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen