Gasmeter registreert verbruik in m³, maar factuur vermeldt kWh: hoe komt dat?

Gasmeter registreert verbruik in m³, maar factuur vermeldt kWh: hoe komt dat?

  • |
  • 25 maart 2021
  • |
  • Laatste update op 25 maart 2025

Uw gasmeterstand geeft m³ weer, terwijl je leverancier op basis van kilowattuur (kWh) factureert. De reden hiervoor is dat er in België twee types aardgas bestaan: arm gas en rijk gas. Maar wat is het verschil tussen beide en hoe zet je m³ om in kWh?

Wat is het verschil tussen arm gas en rijk gas?

Arm gas heeft een lagere calorische waarde, rijk gas heeft een hogere calorische waarde. Dat wil zeggen dat je bij arm gas meer m³ aardgas nodig heeft om hetzelfde warmteniveau te bereiken, uitgedrukt in kWh. Welk type gas op je woning van toepassing is, hangt af van de regio waarin je woont (zie verder).

Waarom en hoe m³ omzetten in kWh?

Om het bedrag van je gasfactuur te bepalen, vermenigvuldigt de gasleverancier de hoeveelheid energie (in kWh) met de gasprijs per kWh. Wie zelf zijn aardgaskosten op de voet wil volgen, moet de stand in m³ op zijn aardgasmeter dus omzetten in kilowattuur. De exacte conversiefactor varieert maandelijks in beperkte mate en ziet er bijzonder complex uit. Onder meer de gemiddelde atmosferische druk (Pa), de gasdruk (Pm), de gastemperatuur en de hoogteligging (PHgos) spelen een rol. Dat resulteert in onderstaande formule:

m³ omzetten in kWh

Om de berekening meer toegankelijk te maken, reiken de energieregulatoren volgende omrekeningscoëfficiënten aan. Die zijn richtinggevend en kunnen dus wel nog altijd variëren:

  • Laagcalorisch of arm gas: 10,22 (1 m³ komt overeen met 10,22 kWh)
  • Hoogcalorisch of rijk gas: 11,54 (1 m³ komt overeen met 11,54 kWh)

Wanneer je over rijk gas beschikt en je van je aardgasmeter een jaarverbruik van 2.000 m³ afleest, dan vermenigvuldig je dat getal dus met de omzettingscoëfficiënt van 11,54 kWh. Dat resulteert in een jaarverbruik van 23.080 kWh. Eenmaal je het kWh-verbruik kent, kan je via de vergelijker van Mijnenergie.be snel en eenvoudig nagaan hoeveel je op jaarbasis bespaart door naar een andere energieleverancier over te stappen.

Hoe weet of je over rijk of arm gas beschikt?

Grote delen van België beschikken al over rijk gas. Arm gas wordt geïmporteerd uit het noorden van Nederland (Groningen en Slochteren). Omdat de gasreserves er uitgeput raken, heeft de Nederlandse overheid beslist om de uitvoer van arm gas naar België geleidelijk te verminderen en in 2030 helemaal stop te zetten. Ongeveer 1,6 miljoen particulieren en bedrijven die vandaag arm gas verbruiken uit Nederland, zullen bijgevolg allemaal omschakelen naar rijk gas.

Die gasgebruikers bevinden zich in Brussel en in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Luik, Henegouwen en Namen. Het omschakelingstraject vatte aan in 2018 en loopt door tot in 2024 . Elk jaar maakt een bijkomend aantal verbruikers in de zomerperiode de shift naar rijk gas. Je kan via de website www.gasverandert.be nagaan over welk gas je beschikt en of je gemeente volledig, gedeeltelijk of net helemaal niet omschakelt.

[cta_box color=”blue”]

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

Engie introduceert eerste dynamisch energiecontract voor gezinnen
Energiemarkt
Engie introduceert eerste dynamisch energiecontract voor gezinnen

Engie lanceert als eerste energieleverancier in Vlaanderen een dynamisch energiecontract voor eigenaars van een digitale meter.

Meer lezen
Europese gasprijs op laagste peil sinds drie maanden na verklaringen Poetin
Prijzen en facturen
Europese gasprijs op laagste peil sinds drie maanden na verklaringen Poetin

De Europese aardgasprijzen zijn gedaald naar het laagste niveau in drie maanden tijd. Dat als gevolg van de  verklaringen van d…

Meer lezen
Sociale tarieven: +10 voor elektriciteit en +15% voor aardgas
Prijzen en facturen
Sociale tarieven: +10 voor elektriciteit en +15% voor aardgas

De federale energieregulator CREG heeft de sociale tarieven voor het vierde kwartaal van 2024 gepubliceerd. Elektriciteit wordt 10…

1 min.
Meer lezen
Wekken we binnenkort stroom op met regenpanelen op onze daken?
Technologie en milieu
Wekken we binnenkort stroom op met regenpanelen op onze daken?

Komen er naast zonnepanelen binnenkort ook regenpanelen op ons dak te liggen? Misschien wel, als het van Chinese wetenscha…

Meer lezen