Het capaciteitstarief in de praktijk: welke toestellen gebruik je best niet tegelijk?

Het capaciteitstarief in de praktijk: welke toestellen gebruik je best niet tegelijk?
 • 16.12.2022, 16:12
 • Laatste update: 01.02.2023, 15:02
 • Kurt Deman
 • 3 min

Vanaf 1 januari 2023 hangen de nettarieven niet alleen af van je energieverbruik, maar ook van hoeveel elektriciteit je tegelijk verbruikt. Hoe meer energieverslindende toestellen eigenaars van een digitale meter tegelijk inschakelen, hoe hoger het capaciteitstarief. Maar welke toestellen gebruik je best niet synchroon?

Voor huishoudens met een digitale meter gebeurt de berekening van het capaciteitstarief op basis van het piekvermogen. Het hoogste gemiddelde vermogen per kwartier vormt de maandpiek. Het gemiddelde van de laatste twaalf maandpieken is de basis voor het capaciteitstarief. Dat wil je dus zo laag mogelijk houden.

Kostprijs maandpiek per kilowatt : 40,4 euro 

In 2023 betaal je voor een maandpiek van 1 kilowatt (kW) op jaarbasis gemiddeld 40,4 euro (excl. btw). Het bedrag verschilt van netbeheerder tot netbeheerder en hangt dus af van waar je woont. Als ondergrens geldt een gemiddelde maandpiek van 2,5 kW. Is je maandpiek tijdens een bepaalde maand lager dan 2,5 kW, dan betaal je toch een tarief dat gelijk staat met 2,5 kW. Datzelfde tarief geldt ook voor eigenaars van een analoge meter. Zij betalen wel een hoger verbruikstarief. Volgens de VREG bedraagt de gemiddelde maandpiek in Vlaanderen 4,37 kW.

De grootste energieverbruikers in huis

Energieconsultant Tom Nijsen van KermtStroomt ontwikkelde een CaptarTool die het maximale vermogen van huishoudtoestellen omzet naar een gemiddeld kwartiervermogen. Zijn twitteraccount leert ons dat hij proefondervindelijk te werk ging en onder meer zelf het strijkijzer ter hand nam om het piekverbruik vast te stellen.

De toestellen met het hoogste gemiddelde kwartiervermogen zijn:

 • Strijkijzer,
 • Elektrische verwarming,
 • Haardroger,
 • Droogkast,
 • Inductiekookplaat,
 • Heteluchtoven,
 • Friteuse

Die toestellen zijn volgens de simulatie allemaal goed voor een kwartiervermogen van 1,5 kW. Wie drie van dergelijke apparaten gedurende een kwartier tegelijk inschakelt, ziet zijn capaciteitstarief dus hoger oplopen dan het Vlaamse gemiddelde.

Het kwartiervermogen van een ledlamp, spaarlamp, gsm-lader, koelkast of televisie lijkt volgens dezelfde simulator dan weer eerder verwaarloosbaar met betrekking tot het capaciteitstarief.

Piekvermogen elektrische auto

Veel hangt af van het vermogen waarmee je de elektrische wagen oplaadt. Een simulatie van de Vlaamse energieregulator VREG leert ons dat een standaard oplaadbeurt voor een gemiddelde maandpiek van 7 kW zorgt.  Legt je beperkte afstanden af? Dan volstaat een laadpunt met een vermogen van 4 kW. Slimme laders beperkten het laaddebiet. Dergelijk laadpunt houdt rekening met het totale elektriciteitsverbruik in jouw woning. Zijn er al andere grootverbruikers ingeschakeld? Dan gaat de laadsnelheid van de wagen in dat geval automatisch naar beneden. Een slim laadpunt houdt ook rekening met de energieproductie door zonnepanelen.

Piekvermogen warmtepomp

Werkt een warmtepomp aan vol vermogen op het moment dat er weinig andere huishoudtoestellen energie opslorpen? Dan bedraagt volgens de VREG de gemiddelde maandpiek 5,51 kW.

Ontdek het effect van het capaciteitstarief op je energiefactuur

Mijnenergie.be ontwikkelde een applicatie waarmee je het effect van het capaciteitstarief op je energiefactuur raadpleegt. Wie over een digitale meter beschikt, kan zijn reële verbruiksgegevens en piekverbruik laten uitlezen voor een persoonlijke simulatie. Je ontdekt meteen ook welk effect een hoger of lager piekverbruik op jouw energiefactuur uitoefent.