Hitte geen goed nieuws voor zonnepaneleneigenaars: hoe vergroot je het rendement?

Hitte geen goed nieuws voor zonnepaneleneigenaars: hoe vergroot je het rendement?
  • 14.07.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

De huidige hoge temperaturen lijken een zegen voor eigenaars van zonnepanelen. Helaas zal je tijdens deze hete periode net minder energie opwekken dan je misschien wel had verhoopt en geven de prijzen op de groothandelsmarkten eveneens geen krimp. Wat kan je hiertegen zelf ondernemen?

De volgende dagen flirt de thermometer meermaals met de grens van dertig graden Celsius. Dat blijkt evenwel eerder een vloek dan een zegen voor de energie die jouw zonnepanelen opwekken. Joannes Laveyne, energie-expert van de UGent, gaf onlangs tegenover onze redactie aan dat het rendement met een halve procent daalt per graad boven de 20 graden.

Verschillende verklaringen

Zonnepanelen zetten energie om uit zonlicht en dus niet uit temperatuur. Onderzoekers van Wageningen University & Research, het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut en de Universiteit Utrecht stelden eerder zelfs vast dat gedeeltelijke bewolking voor grotere opwekpieken zorgt. “Op een heldere dag kan een paneel wel 60 °C warm worden. Als ze even kunnen afkoelen, zijn ze extra efficiënt wanneer ze weer in de zon komen”, luidde één van de conclusies. Bovendien hoopt er zich in tijden van aanhoudende droogte ook meer stof op de zonnepanelen op, wat eveneens het rendement ervan fnuikt.

Zoeken naar het ideale tijdstip

Als eigenaar van zonnepanelen en een digitale meter komt het erop aan in te schatten hoe je jouw verbruik het best op de hittedagen afstemt. De Stroomvoorspeller van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) biedt daartoe de nodige inzichten. De simulatie geeft de verwachte zonneproductie per uur voor vandaag en de volgende twee dagen weer. De gebruiker leidt eruit af op welk uur hij het best zijn machines kan aanzetten of de elektrische auto opladen.

De historische data van de Stroomvoorspeller leren ons dat de stroomproductie dit jaar het hoogste lag op 14 juni 2022. De gemiddelde maxima bedroegen op die zonnige dag ‘slechts’ 22 graden en liggen dus een pak lager dan de hitte die we nu ervaren. De hoogste piek bevond zich dan weer op 8 mei 2022 om 14 uur, niet toevallig een dag waarop de zon in de loop van de dag krachtig door het wolkendek brak.

Hoe reageren de energiemarkten?

De hoge julitemperaturen lijken de ban op de energiemarkten niet te breken. De groothandelsprijzen voor energie blijven op een buitengewoon hoog peil. De oorzaak vinden we vooral terug in de bevoorradingsonzekerheid voor de komende maanden. Al dalen de prijzen op de energiebeurzen traditioneel het sterkst wanneer er sprake is van wind én zon. Met slechts een matig briesje is dus niet aan beide voorwaarden voldaan.

Tip: Ga hier na hoeveel de verschillende energieleveranciers betalen voor de stroom die jouw zonnepanelen opwekken
https://www.mijnenergie.be/blog/injectietarieven/