Hoe haal je het maximale uit jouw digitale meter?

Hoe haal je het maximale uit jouw digitale meter?
  • 26.01.2023
  • Laatste update: 31.01.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Er is al heel wat gezegd en geschreven over de digitale meter. De oorspronkelijke bestaansreden van de digitale meter, namelijk het bewuster omspringen met energie, verdwijnt daarbij vaak naar de achtergrond. Maar wat moet je ondernemen om je meter echt slim te maken én wat kost het? Mijnenergie.be zocht het voor je uit.

Het grote verschil met een analoge meter, is dat de digitale meter communiceert met andere apparaten. Zo verloopt de meteropname volledig automatisch en heb je een beter zicht op je energieverbruik. Verschillende nuttige applicaties maken het mogelijk om je energieverbruik en energie-injectie te monitoren en te visualiseren. Je krijgt ook inzicht in jouw piekverbruik, wat interessant is in functie van het capaciteitstarief. Maar om je digitale meter echt slim te maken, moet je zelf actie ondernemen.

Een digitale meter is uitgerust met gebruikerspoorten die je energieverbruik in real time ontsluiten. Je kan er slimme toepassingen op aansluiten, zoals apps voor de smartphone, een slimme thermostaat en energiemanagementsystemen om het verbruik van jouw toestellen aan te sturen.

Waar vind je de gebruikerspoorten van je digitale meter terug?

Om je privacy te beschermen zijn de gebruikerspoorten standaard gedeactiveerd. Achter het gele klepje onderaan de digitale meter bevinden zich de P1- en de S1-poort. Via de P1-poort zijn je verbruik (kWh), actief vermogen (kW) en enkele kwaliteitsgegevens beschikbaar. De  ‘snelle’ S1-poort stelt ruwe data aan een bijzonder hoge frequentie ter beschikking van een slimme app of thermostaat.

Hoe activeer je de gebruikerspoort?

Om je gebruikerspoorten te openen, moet je een aanvraag indienen. Dat kan via deze link: https://mijn.fluvius.be/poortbeheer.

Wat is er mogelijk?

De website www.maakjemeterslim.be biedt een overzicht van heel wat nuttige applicaties. Het merendeel van die toepassingen focust op het realtime opvolgen van jouw verbruik en injectie. De gegevens  die je via de gebruikerspoorten genereert, zijn doorgaans gedetailleerder dan de data die je standaard via het gebruikersportaal van Fluvius oproept.

Sommige toepassingen gaan nog een stukje verder en geven – al dan niet in combinatie met slimme stopcontacten – ook het energieverbruik op toestelniveau weer. Dat laat je toe om sluimerverbruik te detecteren en na te gaan hoe je je toestellen efficiënter laat werken.

Energiemanagementsystemen

Energiemanagementsystemen (EMS) zorgen ervoor dat je jouw energieverbruik slim aanstuurt. Ze stemmen de energieconsumptie af op de productie van de zonnepanelen en zorgen er via dynamic load-balancing onder meer voor dat je de batterij van de elektrische auto oplaadt zonder een gewenste verbruikspiek te overschrijden. Bij een grote stroomvraag van andere toestellen in je woning, verbruikt het laadstation dan automatisch minder elektriciteit. Dergelijke geavanceerde energiemanagementsystemen blijken vooralsnog zeldzaam. “Er zijn heel wat EMS-systemen op de markt die één toestel aansturen en die de installateur van onder meer warmtepompen of laadpalen gratis levert. Bij de installatie-onafhankelijke systemen bestaan er oplossingen zoals FlexiO en Smappee Infinity”, legt Geert Deconinck van EnergyVille uit. Voor Smappee Infinity moet je voor een startpakket wel ongeveer 1.000 euro neertellen.

Betaal jij ook te veel voor energie?
Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen