Hoe kan je jouw energieverbruik en -kosten live opvolgen?

Hoe kan je jouw energieverbruik en -kosten live opvolgen?
  • 14.09.2022
  • Laatste update: 15.12.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

In tijden van torenhoge energieprijzen is het raadzaam om jouw stroom- en gaskosten van nabij op te volgen: hoeveel verbruik je wanneer en wat kost dat je? Mijnenergie.be ging na welke handvaten de energieleveranciers en de energiemarkt aanreiken om jouw energiegebruik zo nauwkeurig mogelijk te monitoren.

Nagenoeg elke leverancier biedt de mogelijkheid om de meterstanden handmatig in zijn klantenportaal in te voeren. Die data scheppen dan inzicht in de evolutie van jouw verbruik en energiekosten. Ze maken het ook mogelijk om jouw voorschotbedrag nauwkeuriger te bepalen.

Voor eigenaars van een digitale meter creëert de gebruikersomgeving van Fluvius een beeld van jouw verbruiks- en injectiegegevens van de voorbije dag. Je roept langs die weg ook de historiek op en gaat na of jouw actuele verbruik in lijn ligt met dat van de voorbije jaren. De weergave van het piekverbruik bewijst binnenkort dan weer haar nut bij de invoering van het capaciteitstarief.

Oplossingen van energieleveranciers

Verschillende leveranciers koppelen die gebruiksdata van Fluvius aan hun eigen klantenportaal. Dat is onder meer het geval bij Engie, Luminus en TotalEnergies. Eneco maakt momenteel werk van een app voor eigenaars van een digitale meter. De Luminus Monitor en Engie Smart app bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om het verbruik ook in euro op te volgen. De gebruiker gaat op die manier na of zijn voorschotten overeenstemmen met zijn reële verbruik.

“Binnenkort zal het voor onze klanten mogelijk zijn om hun energieverbruik ook in real time op te volgen met de Luminus Monitor Key”, vult woordvoerder Brecht Snoeks aan. Eneco maakt zich sterk dat het via zijn app zal kunnen aangeven in welke ruimtes het energieverbruik hoger dan gemiddeld ligt en waar energiebesparende maatregelen mogelijk aan de orde zijn.

Externe toepassingen

Naast de toepassingen van de energieleveranciers reiken ook externe partijen oplossingen aan om jouw energiehuishouding te monitoren. Ze koppelen die aan de gebruikspoorten van de digitale meter. De applicaties bieden inzicht in je energieverbruik in real time, per dag, maand en jaar en maken het in sommige gevallen mogelijk om het verbruik van afzonderlijke apparaten te meten en op die manier sluimerverbruik op te sporen. Tot de populairste systemen behoren Smappee, HomeWizard en June. Een overzicht van een brede waaier aan energiebeheerssystemen vind je via www.maakjemeterslim.be.

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?
Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen