Hoe kies je het beste vaste stroomtarief?

Hoe kies je het beste vaste stroomtarief?

  • |
  • 3 juli 2023
  • |
  • Laatste update op 24 maart 2025

Fatih Birol, de directeur van het Internationaal Energieagentschap (IEA), sluit een nieuwe prijsopstoot op de aardgasbeurzen komende winter niet uit. Wie zich liever niet blootstelt aan de grillen van de energiemarkt, kan vandaag bij vijf energieleveranciers terecht voor een vast tarief. Mijnenergie.be ging na welk prijskaartje vandaag aan een zekere prijs vastkleeft en waarin de tarieven van elkaar verschillen.

Vast versus variabel energietarief

De voorbije weken kwam een einde aan de maandenlange prijsdalingen op de energiemarkten. Hoewel onder meer energietrader Matthias Detremmerie aangeeft dat dergelijke schommelingen niet ongewoon zijn, kijken verschillende experts met enige vrees de winter tegemoet. Fatih Birol, de directeur van het Internationaal Energieagentschap (IEA), geeft aan dat – wanneer de Chinese economie verder aantrekt en er een strenge winter aantreedt – de gasprijzen opnieuw de hoogte in schieten. Beschik je vandaag over een variabel tarief, dan bewegen jouw energieprijzen mee met de evoluties op de energiebeurzen. Je profiteerde de voorbije maanden dus rechtstreeks mee van de prijsdalingen, maar bent meteen ook blootgesteld aan nieuwe prijsstijgingen. Een vaste tarief heeft als grote voordeel dat je een jaar lang zeker bent van de prijs die je betaalt. Daar tegenover staat dat de instapprijs hoger ligt dan bij een variabel tarief. Voor stroom kost het goedkoopste variabele tarief via vergelijkingssite Mijnenergie.be je vandaag naar schatting 1.121,15 euro per jaar. De laagste vaste prijs bedraagt 1.346,58 euro. Zekerheid kost je dus ruim 200 euro extra. Maar ook onderling verschillen vaste prijzen van elkaar.

Engie Easy FixedLuminus ComfyMega Cosy Green FixedOcta+ FixedEneco Zon en Wind Vast
Jaarprijs bij verbruik van 3.500 kWh1346,58 euro1377,18 euro1421,75 euro1.426,75 euro1432,00 euro
Kilowattuurarief20,29 eurocent/kWh23,31 eurocent/kWh + 58,27 euro korting23,70 eurocent/kWh + 106 euro korting22,10 eurocent/kWh22,62 eurocent/kWh
Vaste vergoeding58,30 euro63,60 euro121,90 euro65,00 euro65,00 euro
Injectarief5,38 eurocent/kWh6,37 eurocent/kWh7,73 eurocent/kWh8,56 eurocent/kWh6,64 eurocent/kWh
Vast injectietariefNeeNeeJaNeeNee
Groene energieJaJaJaNee (maar wel mogelijk via tarief Eco Fixed)Ja
Aantal sterren volgens Servicecheck Vreg44133

Meer dan enkel prijsverschil

Het prijsverschil tussen het goedkoopste en het duurste vaste tarief bedraagt 85,42 euro. Daarnaast gelden nog andere criteria. Luminus en Mega kennen een korting toe, die je aan het einde van jouw contractjaar ontvangt. De jaarprijs bevat ook een vaste vergoeding, die je doorgaans voor het volledige contractjaar betaalt. Met die aanpak willen energieleveranciers voorkomen dat je gedurende de looptijd van het nieuwe contract opnieuw naar een andere speler overstapt. Wil je een maximale bewegingsvrijheid, dan opteer je best voor een tarief met lage vaste vergoeding en weeg je het voordeel van de korting af tegen de consequenties bij een nieuwe leverancierswissel.

Klachtenindicator

Vier contracten omvatten 100% groene energie (Octa+ biedt die optie via het duurdere tarief Eco Fix) en ondersteuning via telefoon, internet en mail. Wie de graad van dienstverlening belangrijk vindt, neemt mogelijk ook het aantal klachten per 5.000 klanten mee. Engie en Luminus scoren op dat vlak bijvoorbeeld beduidend beter dan Mega. Dat blijkt uit de Servicecheck van de Vlaamse energieregulator VREG.

Injectietarief

Voor eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter vormt ook het injectietarief een bepalende factor. Engie, die het laagste verbruikstarief aanrekent, betaalt de laagste vergoeding voor de stroom die jouw zonnepanelen opwekken. Je gaat dus best op zoek naar de best combinatie op maat van jouw verbruik en zonneproductie. Goed om te weten is dat enkel Mega een vast injectietarief hanteert. Je bent dus een jaar lang verzekerd van een vaste prijs per kilowattuur, maar profiteert niet mee mochten die vergoedingen over de hele lijn opnieuw stijgen. [cta_box color=”blue”]

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

Een dynamisch energiecontract: besparingspotentieel maar ook risico’s
Prijzen en facturen
Een dynamisch energiecontract: besparingspotentieel maar ook risico’s

ENGIE biedt nu ook in Vlaanderen dynamische contracten aan. Maar zijn ze ook echt interessant en wat moeten we leren van onze buur…

4 min.
Meer lezen
Pas je voorschotfactuur voor energie aan om een bill shock te vermijden
Verbruik en advies
Pas je voorschotfactuur voor energie aan om een bill shock te vermijden

58% van de Belgen heeft zijn voorschot voor energie de voorbije maanden nog altijd niet verhoogd. Dat blijkt uit een enquê…

3 min.
Meer lezen
Eneco investeert in groots batterijproject in Wallonië
Energiemarkt
Eneco investeert in groots batterijproject in Wallonië

Eneco investeert in een groots batterijproject in Wallonië. Met de installatie van een batterijcentrale van 50MW (200 MWh)…

Meer lezen
Gedupeerden Vlaamse Energieleverancier ontvangen eindelijk een deel van hun centen
Energieleveranciers
Gedupeerden Vlaamse Energieleverancier ontvangen eindelijk een deel van hun centen

De gedupeerde klanten van het failliete Vlaamse Energieleverancier hebben een deel van hun geld op de rekening gekregen. Dat meldt… Bron: De Standaard

2 min.
Meer lezen