
Gasprijs in mei verder gestegen: opwaartse tariefaanpassingen op 1 juni zeer waarschijnlijk
De voorbije twee maanden stegen de consumentenprijzen voor energie al gemiddeld met ongeveer 10%. Als we op de recente evoluties op de energiebeurzen afgaan, dan mogen we op 1 juni opnieuw een stijging van enkele tientallen euro’s op jaarbasis verwachten. Mijnenergie.be brengt de gevolgen op jouw energiefactuur in kaart en wijst erop hoe je de blootstelling aan die hogere prijzen de komende dagen nog kunt vermijden.
Op 12 maart kostte 1 megawattuur aardgas op de richtinggevende Nederlandse TTF-beurs nog 25,09 euro. Vandaag moeten energiehandelaars 34,90 euro neertellen. Dat verschil van bijna 40% laat zich ook voelen in de prijs die je als consument betaalt. Sluit je in mei een contract met vast tarief af, dan betaal je al gemiddeld ongeveer 10% meer op jaarbasis ten opzichte van maart. Aangezien de marktprijzen tussen 1 mei en 29 mei ruim twintig procent zijn gestegen, is de kans groot dat de energieleveranciers hun tarieven op 1 juni andermaal optrekken.
Waarom stijgen de aardgasprijzen?
De belangrijkste oorzaken voor de stijgende prijs zijn de verminderde toevoer van gas uit Noorwegen en een hogere Aziatische prijs voor vloeibaar gas (LNG). Verder overweegt Europa sancties tegen Russisch gas, als een nieuwe stap om de Russische inkomsten uit fossiele brandstoffen te verminderen.
Wat onderneem je het best?
Beschik je over een variabel tarief, dan past jouw energieleverancier jouw prijzen voor stroom en aardgas automatisch aan op maand- of kwartaalbasis. Overweeg je om dat variabel tarief met blootstelling aan de energiemarkten in te ruilen voor een vast tarief met prijszekerheid, dan is het een goed idee om nog voor de zeer waarschijnlijke prijsstijging op 1 juni actie te ondernemen. Al kent een vast tarief wel een hogere instapprijs ten opzichte van een variabel tarief. Loopt jouw huidige vast of variabel tarief stilaan ten einde en dringt een contractvernieuwing zich op, dan doe je er mogelijk goed aan om nog voor het aflopen van het contract in te tekenen op de meitarieven. Eigenaars van een vast tarief gaan best sowieso regelmatig na of ze met hun huidige contract niet te veel betalen ten opzichte van de actuele leveranciersprijzen. Wat de stroomprijzen op de energiebeurzen betreft, tekenen zich minder sterke schommelingen af. Gezien de grote verschillen tussen de goedkoopste en duurste tarieven op de markt blijft het uiteraard wel raadzaam om je huidige energietarief met het marktaanbod af te toetsen. De federale energieregulator CREG gaf eerder al aan dat 1,2 gezinnen 1.000 euro energiekosten kunnen besparen door over te stappen op een goedkoper tarief. [cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Hoelang duurt het voordat een thuisbatterij rendabel is?

Een overgrote meerderheid van de gezinnen kiest dezelfde leverancier voor aardgas en elektriciteit. Maar zo lopen ze mogel…

Van de vele verbintenissen die in 2018 in het Belgisch Interfederaal Energiepact aangegaan zijn, is de kernuitstap tegen 2025 zeke…

Een jaar geleden bood nog maar één energieleverancier een vast energietarief aan. Een ruime meerderheid van de gezinnen st…