Hoe kies je een energieleverancier?

Hoe kies je een energieleverancier?
  • 19.12.2019
  • Laatste update: 05.01.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Liefst 67% van de huishoudens in Vlaanderen veranderde ooit al van elektriciteitsleverancier. 58% maakte een switch voor aardgas. Dat blijkt uit de Marktmonitor van de Vlaamse energieregulator VREG, waarin bekeken wordt hoe en waarom we voor een bepaalde energieleverancier kiezen.

De VREG publiceert jaarlijks een Marktmonitor die de evolutie van de energiemarkt in Vlaanderen weergeeft, onder meer gebaseerd op een enquête bij 1.000 gezinnen. De onderzoekers gaan onder meer na wat de laatste wissel of keuze voor een energieleverancier beïnvloedde. Opvallend is dat 13% van de huishoudens niet bewust kiest, al daalde dat percentage wel het afgelopen jaar. Een alleenstaande (18,16%) kiest minder bewust dan een gezin met kinderen.

Gezinnen die online actief zijn, maken hun switch van energieleverancier bewuster. Het is dan ook niet verwonderlijk dat prijsvergelijkingswebsites het populairste kanaal vormen en nog meer in belang toenemen. Het gebruik van die kanalen is het meest ingeburgerd bij jonge respondenten en mensen die hogere studies deden.

26% van de ondervraagde gezinnen ging in op het voorstel van zijn energieleverancier. Groepsaankopen vertegenwoordigen een vijfde van de leverancierswissels. Jongere respondenten tekenen trouwens minder vaak in op die groepsaankopen.

Tip: Bekijk hoeveel je bespaart op Mijnenergie.be.

Waarop moet je letten?

Elk energiecontract geldt voor een bepaalde duur. Wanneer je op het einde van die periode geen actie onderneemt, zal je energieleverancier je huidige contract automatisch verlengen. Je behoudt je tarieftype, maar betaalt nieuwe, geactualiseerde prijzen. Omdat de energiemarkt voortdurend evolueert, is de kans vrij groot dat een andere speler ondertussen een aantrekkelijker tarief en extra welkomstkortingen aanbiedt. Het verschil bedraagt al snel enkele honderden euro’s.

Om daarvan te genieten, hoef je zelfs het einde van je contractduur niet af te wachten, aangezien een overstaptermijn van één maand volstaat. Let wel: sommige energieleveranciers rekenen hun jaarlijkse vergoeding (administratieve en andere kosten) voor een heel jaar aan als je minder dan een jaar klant blijft. Een ander trucje om je voor hen te laten kiezen: het spreiden van de welkomstkorting over de duur van het contract.

Lees ook: Prijs bepaalt of je wil veranderen van energieleverancier

Kies vast of variabel

Een steekproef via de prijsvergelijker Mijnenergie.be leert ons dat formules met een variabele energieprijs vandaag goedkoper ogen dan contracten met vaste prijzen. Toch vergelijk je beter geen appelen met peren. Bij een vaste prijs ligt de prijs voor de gehele contractduur vast, bij een variabele prijs schommelt die tussentijds onder invloed van de marktprijzen. Of je de beste zaak doet met een variabel tarief, hangt dus sterk af van de evoluties op de energiemarkt. Bekijk hier de beste prijzen voor elektriciteit en gas.

Groene stroom en dienstverlening

De helft van de gezinnen kiest een energieleverancier specifiek omdat die groene stroom levert. Belangrijk om weten is dat bedrijven die groenestroomcontracten aanbieden, die moeten staven met GO’s (Garanties van Oorsprong). Die certificaten komen vaak uit het buitenland, terwijl andere spelers hun hernieuwbare energie zelf al dan niet lokaal opwekken. De VREG biedt via zijn herkomstvergelijker de mogelijkheid om de oorsprong van die stroom te bekijken en te vergelijken. Slechts een derde van de respondenten vindt dienstverlening een belangrijk keuzecriterium. De VREG brengt met zijn servicecheck in kaart hoe snel je bij je leverancier bijvoorbeeld een antwoord op je vragen ontvangt.

Is je energiefactuur ook zo hoog? Je bent beslist niet de enige.
Duizenden Vlamingen betalen te veel. Maak niet dezelfde fout en start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen