Wat is het verschil tussen de V-test van de VREG en Mijnenergie.be?

Prijsvergelijkers bieden al enkele jaren de belangrijkste methode om een energieleverancier te kiezen. De twee meest gebruikte sites zijn de prijsvergelijker van Mijnenergie.be en de V-test van de VREG. Maar wat is nu het verschil tussen beide?

Wie is de VREG?

De VREG, wat de afkorting is van de ‘Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt’, vormt één van de drie gewestelijke energieregulatoren in ons land. De VREG zag het levenslicht in december 2001 in het kader van de vrijmaking van de Vlaamse elektriciteits- en gasmarkt. De Vlaamse energieregulator is een autonome dienst met rechtspersoonlijkheid, die onder toezicht staat van het Vlaams Parlement.

Wat doet de VREG?

  • De VREG is onder meer verantwoordelijk voor het toezicht op en de werking van de Vlaamse elektriciteits- en aardgasmarkt.
  • De VREG adviseert gewestelijke overheden en ziet toe op de toepassing van decreten en besluiten. In die hoedanigheid vormt de VREG bijvoorbeeld een bepalende factor rond het uitrollen van de nieuwe tariefregeling met injectietarief voor eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter. De Vlaamse energieregulator stapte naar het Grondwettelijk Hof om het voordeel van de terugdraaiende teller voor eigenaars met zonnepanelen en een digitale meter te beëindigen.
  • De VREG ijvert voor een rationeel en gespreid energieverbruik, onder meer via de invoering van het capaciteitstarief, dat de netkosten aanrekent op basis van het piekverbruik.
  • De VREG informeert over de energiemarkt in het Vlaamse Gewest.
  • De VREG biedt naast de V-test ook een Servicecheck, Groencheck en herkomstvergelijker aan.

Wie financiert de VREG?

De werking van de VREG is gefinancierd via een dotatie uit het Energiefonds, dat op zijn beurt gespijsd wordt door de Vlaamse Energieheffing. De aanrekening ervan gebeurt via uw elektriciteitsfactuur.

Wat is de V-test van de VREG?

De V-test of de VREG-test is de prijsvergelijker voor elektriciteit en aardgas van de VREG. Via die simulator vergelijk je de contracten van de verschillende energieleveranciers.

Mijnenergie.be of de V-test?

Beide sites vergelijken objectief de verschillende tarieven van de energieleveranciers voor aardgas en elektriciteit. Via de simulator van de VREG (de vergelijking met de V-test) en Mijnenergie.be kunt u snel en eenvoudig op basis van uw jaarlijkse verbruik en woonplaats het goedkoopste energiecontract voor uw woning terugvinden. Het grote verschil schuilt in de promoties die energieleveranciers toekennen via Mijnenergie.be. Die welkomstkortingen lopen al snel op tot enkele tientallen of zelfs honderden euro’s per jaar. De consument kan via Mijnenergie.be dus steeds op de beste tarieven rekenen en meteen ook online naar een andere, goedkopere leverancier overstappen. Mijnenergie.be informeert de consument via zijn blog daarnaast ook over het reilen en zeilen binnen de energiemarkt.

Nu energieprijzen vergelijken

Extra vergelijkingsmethode

In het voorjaar van 2022 lanceerde de VREG een nieuwe vergelijkingsmethode voor variabele energietarieven. De nieuwe methode is erop gericht om het zogenaamde gaming, het creatief omspringen met indexaanpassingen door de leveranciers, tegen te gaan. Daardoor kwamen contracten vaak onterecht goedkoop uit vergelijkingen.

De nieuwe methode baseert zich niet langer op de geraamde jaarlijkse kosten, waarin de laatst gekende variabele prijscomponent een groot aandeel had, maar wel op de toekomst. De vastgelegde beursprijs over een toekomstige periode van twaalf maanden vormt nu de maatstaf. Doordat de prijzen op de termijnmarkt hier het uitgangspunt vormen, zullen de prijzen die uit de vergelijking komen minder schommelen. Zo ontstaat een realistischer beeld, en kan je als consument een betere inschatting maken. Verwacht echter niet dat je op het einde van het jaar met die exacte totaalprijs zult eindigen, het blijft hier om een variabel tarief gaan.

Let wel: de resultaten uit deze vergelijkingsmethode kunnen sterk verschillen met de resultaten uit andere vergelijkingen. Bovendien zullen de resultaten uit de VREG-methodiek ook niet overeenkomen met wat er op de tariefkaarten van de leveranciers staat, omdat die de nieuwe manier van vergelijken vooralsnog niet ondersteunen. Mijnenergie.be biedt de nieuwe manier van vergelijken wel aan als vergelijkingsoptie, maar beveelt ze nog niet aan, omdat geen enkele leverancier ze ondersteunt.