Hoe kunt u energie besparen onder de douche?

Hoe kunt u energie besparen onder de douche?
  • 08.04.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

Veel mensen vatten de dag graag aan met een heerlijk lange douchebeurt. Hoezeer we daar ook aan gehecht zijn, toch kunnen aangepaste douchegewoontes uw energiefactuur aardig naar beneden halen. Mijnenergie.be legt uit waar dat besparingspotentieel zich bevindt en hoeveel u mogelijk minder uitgeeft.

Uit gegevens van Eurostat blijkt dat het opwarmen van water in 2019 gemiddeld 11,9% van de Belgische huishoudelijke energieconsumptie vertegenwoordigde. In totaal gaat ongeveer twintig procent van ons gasverbruik richting het warm water voor de badkamer en keuken. Volgens de gemiddelde aardgasprijzen van de federale energieregulator CREG betekent dat een kostenplaatje van 628 euro bij de actuele, hoge tarieven. De douchegewoontes bieden dus de ruimte om stevig te besparen.

Van 1,01 euro tot 8,4 euro per week

Veel hangt af van hoe u verwarmt. De gasketel is de meest courante verwarmingsvorm voor warm water. Joannes Laveyne, energie-expert aan de Universiteit van Gent, becijferde onlangs voor Radio 2, dat een dagelijkse douchebeurt van vijf minuten bij een klassieke regendoucheknop u wekelijks gemiddeld 3,01 euro kost. Een spaardoucheknop reduceert dat bedrag tot 1,01 euro per week.

De duurzamere warmtepomp slaagt er omwille van de hogere kilowattuurprijs voor elektriciteit niet in de factuur stevig te drukken. Met een regendoucheknop betaalt u 0,40 euro voor een douche van vijf minuten, of 2,8 euro per week. Bij een spaardoucheknop gaat het om 0,93 euro op weekbasis. Het meest bekaaid komt u er met een elektrische boiler vanaf: bij een regendoucheknop lopen de energiekosten op tot 8,4 euro per week. Dan bent u beter af met een warmtepompboiler die de warmte uit de buitenlucht haalt en waarmee u bij de aankoop bovendien nog een premie van Fluvius ontvangt.

4 minuten korter douchen = 116 euro per jaar besparen

Naast de manier waarop  u het water verwarmt, speelt uiteraard ook de tijd die u onder de douche doorbrengt een belangrijke rol. Volgens de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal spendeert de Nederlander gemiddeld negen minuten onder de douche. Door de douchesessie te verkorten naar vijf minuten, bespaart u op jaarbasis 15.000 liter warm water en 618 kilowattuur aardgas uit. Bij de huidige mediaanprijzen via Mijnenergie.be resulteert dat in een voordeel van 116 euro.

Een douchesessie gaat uiteraard ook gepaard met waterverbruik. Volgens douchespecialist Van Marcke stroomt er bij een douchebeurt al snel 45 tot 70 liter water door uw doucheknop. Een spaardoucheknop helpt uw watervoetafdruk tot drie maal te verkleinen.

Wat met het bad?

Milieu Centraal becijferde dat het vullen van uw bad met warm water drie maal zoveel energie en water vergt als een douche van vijf minuten. Vanuit het perspectief van energiebesparing vormt het dus niet het aangewezen alternatief.