
Hoelang blijven de aardgasprijzen laag?
De aardgasprijzen zijn gezakt naar het peil van de lente van 2021. De energiecrisis lijkt dus helemaal verdwenen. Maar blijft dat ook het geval en klik je de huidige prijzen voor alle zekerheid beter vast? Mijnenergie.be analyseert de recente bewegingen op de energiemarkt en de effecten op jouw energiefactuur.
De gasprijs daalde de voorbije maand nogmaals met ongeveer twintig procent en bevindt zich op het laagste niveau sinds de start van de oorlog in Oekraïne. De bovengemiddelde temperaturen, de comfortabele voorraadniveaus en de sterke aanvoer uit onder meer Noorwegen stemmen de markten gunstig. Nu de vrees voor een koude winter achter de rug ligt, lijkt een opwaartse prijsbeweging almaar minder waarschijnlijk.
Wakkert de Aziatische vraag de prijs aan?
Vreemd genoeg schuilt net daar het addertje onder het gras. De gasprijs daalde tot een niveau waarop het volgens marktanalisten de Aziatische vraag mogelijk aanwakkert. Shell verwacht bovendien dat het gros van die bijkomende vraag uit China komt. Het Aziatische land wil namelijk voor een groot deel van zijn energievoorziening overschakelen van kolen naar gas. Europa zou dus de concurrentie met Azië moeten aangaan voor de aanlevering van lng, wat stijgende prijzen in de hand werkt. Al lijkt dergelijke factor vooral op langere termijn mee te spelen en de prijzen niet op korte termijn te beïnvloeden.
Nieuwe daling in zicht?
Volgens de cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG betaalt een gezin met een doorsnee verbruik van 17.000 kWh in februari een gasfactuur van 1.385,40 euro. Dat is ruim drie keer minder dan in september 2022. Het valt moeilijk exact in te schatten hoeveel neerwaarts potentieel er vandaag nog rest. Op basis van de prijsdaling op de energiebeurzen in februari lijkt de kans groot dat de energieleveranciers begin maart opnieuw lagere tarieven afficheren.
Vast of variabel tarief?
De hamvraag luidt voor veel gezinnen of het aangewezen is om de huidige prijzen vast te klikken door middel van een energiecontract met vast tarief. Dergelijk contract verzekert je van een constante prijs gedurende het volledige contractjaar. Dat valt in jouw voordeel uit wanneer de prijzen tijdens de looptijd sterk stijgen. Gaan de prijzen verder naar beneden of blijven ze nagenoeg constant, dan was je aan het einde van de rit beter af met een variabel tarief.
Zekerheid heeft haar prijs
Vandaag betaal je bij het goedkoopste variabel tarief een geschatte jaarprijs van 1.027,33 euro. Dat bedrag vormt altijd een inschatting op basis van de actueel beschikbare cijfers en is dus onderhevig aan de grillen van de energiemarkt. Het laagste vaste tarief bedraagt 1.356,41 euro. Een vast tarief kost je dus ruim 300 euro meer, maar verzekert je wel een jaar lang van gemoedsrust. De uiteindelijke afweging moet iedereen zelf maken, op basis van zijn risicoappetijt en voorkeur. Wie voor zekerheid opteert, stelt zijn overstap naar een vast tarief – gezien de verdere prijsdaling op de energiemarkten – misschien wel beter uit tot begin maart.
Onderlinge verschillen
Of je nu kiest voor een vast of een variabel tarief, je doet er altijd goed aan de verschillende tarieven met elkaar te vergelijken. In beide gevallen loopt het verschil tussen het goedkoopste en het duurste tarief op tot ruim 300 euro. [cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Het is belangrijk dat je de prijzen van je energiecontract regelmatig vergelijkt. Op die manier geniet je steeds van de beste voor…

Eneco bouwt de energielevering aan Brusselse residentiële klanten af. De leverancier neemt niet langer nieuwe klanten aan. Lopende…

De hoge energieprijzen blijven slachtoffers maken onder de energieleveranciers. Na het faillissement van enkele Britse spe…

Een verkwikkende ochtenddouche doet wonderen. Ze helpt om de slaap uit onze ogen te spoelen en de dag fris en monter aan t…