Hoeveel bespaar je nu echt met een energiezuinige koelkast?

Hoeveel bespaar je nu echt met een energiezuinige koelkast?

  • |
  • 16 augustus 2022
  • |
  • Laatste update op 25 maart 2025

Energielabels helpen de consument op weg naar de meest duurzame huishoudtoestellen. Hoewel ze minder energie verbruiken, weerhoudt de vaak hogere aankoopprijs de klant ervan om te kiezen voor het meest gunstige label. In hoeverre schudden de actueel hogere energieprijzen die verhoudingen door elkaar?

Van A tot G

Energielabels zijn verplicht voor alle nieuwe huishoudtoestellen waarvan het gebruik een impact heeft op het energieverbruik. Tot voor kort gold een classificatie met letters en plustekens. Aangezien het onderscheid tussen A en A++ voor de consument te vaag bleek, volgde een herziening en verstrenging in maart 2021. De classificatie loopt nu van A tot G, waarbij A staat voor het laagste energieverbruik en G voor de grootste ecologische voetafdruk.  De energielabels moeten het de consument eenvoudiger maken om te kiezen en te vergelijken. Het etiket geeft bovendien niet alleen informatie weer over het verbruik, maar ook over geluidsintensiteit of volume.

A-label versus F-label

Aangezien de productie van energiezuinige toestellen vaak grotere inspanningen en geavanceerde technieken vergt, ligt de aankoopprijs vaak hoger. Het lagere energieverbruik vlakt die meerprijs af. We namen de proef op de som aan de hand van twee vergelijkbare koel-vriescombinaties met uiteenlopende energielabels.

Het toestel Samsung Bespoke met een totale inhoud van 387 liter (273 liter koelkast, 114 liter diepvriezer) draagt het gunstige energielabel A. Kostprijs: 1.219 euro. Het Whirlpool WT70I-toestel met een totale inhoud van 423 liter (317 liter koelkast, 106 liter diepvriezer) behoort tot de energieklasse F. Aankoopprijs: 699 euro. Het energiezuinige toestel kost dus 520 euro minder dan het meer energieverslindende alternatief.

 

Aankoopprijs versus energieverbruik

Vanuit verbruiksperspectief bedraagt het theoretische verbruik van het toestel met A-label 108 kWh, ten opzichte van 319 kWh bij het F-label. Zetten we daar de mediaanprijs van 41,96 euro/kWh via een vergelijking op de site Mijnenergie.be (test uitgevoerd op 28 juli) tegenover, dan kost het verbruik van beide toestellen jaarlijks respectievelijk 45,32 euro en 133,85 euro. Een toestel met A-abel drukt het jaarlijkse verbruik dus met 88,53 euro. De terugverdientijd van een energiezuinigere keuze bedraagt bijgevolg 6,4 jaar. Aangezien de levensduurte van een koelkast vandaag al snel op tien tot vijftien jaar wordt geraamd, werpt een duurzamere aankoop dus zijn vruchten af.

Deze simulatie focust zich louter op de aankoopprijs, het volume en het verbruik van het toestel. Factoren als extra functionaliteiten, het design en de afmetingen kunnen het prijskaartje en de aankoopafweging uiteraard ook beïnvloeden. De energieprijzen vormen een momentopname en kunnen tijdens de levenscycli van de toestellen nog sterk evolueren.

[cta_box color="blue"]

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

400.000 gezinnen hebben geen recht meer op het uitgebreid sociaal tarief voor energie
Energiemarkt
400.000 gezinnen hebben geen recht meer op het uitgebreid sociaal tarief voor energie

400.000 gezinnen maken vanaf 1 juli 2023 niet langer aanspraak op het uitgebreid sociaal tarief voor energie. De federale overh…

3 min.
Meer lezen
Automatische verhoging voorschotbedrag aan banden gelegd
Prijzen en facturen
Automatische verhoging voorschotbedrag aan banden gelegd

De federale regering verbiedt het optrekken van de voorschotfactuur zonder toestemming van de klant. Ze reageert daarmee o…

Meer lezen
Concurrentiestrijd energiemarkt: consument kan profiteren
Energiemarkt
Concurrentiestrijd energiemarkt: consument kan profiteren

De coronacrisis bracht grote uitdagingen met zich mee voor energieleveranciers. Omdat ontelbare bedrijven stillagen werd er veel m…

Meer lezen
Heeft het nog nut om de plaatsing van de digitale meter uit te stellen?
Meters
Heeft het nog nut om de plaatsing van de digitale meter uit te stellen?

In mei rondde Vlaanderen de kaap van 2,5 miljoen digitale meters. Tegelijk maken nog altijd veel gezinnen gebruik van de m…

3 min.
Meer lezen