Hoeveel energie verbruikt een robotmaaier?

Hoeveel energie verbruikt een robotmaaier?
  • 15.04.2022, 09:04
  • Laatste update: 15.12.2022, 10:12
  • Kurt Deman
  • 2 min

U wil genieten van een mooi gazon, zonder daarbij zelf de handen uit de mouwen te steken? Dan vormt een robotmaaier de ideale oplossing, aangezien het toestel de maaiklus zelfstandig van je overneemt.  Maar wat kost het energieverbruik van die handige assistent?

Eenmaal de afstelling van het af te leggen traject helemaal op punt gezet, hoef je dankzij een robotmaaier niet langer zelf in te staan voor het maaiwerk. Een robotmaaier maakt bovendien weinig geluid, terwijl de mulchfunctie bijdraagt tot een fris en gezond gazon, zonder grasafval.

Gazonoppervlakte bepalende factor

De verbruikskosten van een robotmaaier vallen moeilijk te veralgemenen. Het exacte prijskaartje hangt af van de omvang, structuur en hellingsgraad van het gazon en hoe vaak je de robotmaaier aan het werk zet. Hoe groter de oppervlakte van je tuin, hoe groter de benodigde batterijcapaciteit. De meeste robotmaaiers opereren volledig autonoom. Eenmaal de batterij bijna leeg, rijdt het toestel uit eigen beweging naar het oplaadstation voor een oplaadbeurt, om zijn weg nadien verder te zetten.

Maximaal 35 euro per jaar

Het merk Robomow waagt zich als één van de enige spelers aan een concrete verbruiksinschatting. De fabrikant schat het stroomverbruik van een robotmaaier voor middelgrote tuinen tot 1.000 m² op 4,0 kilowattuur per maand. Tegen de mediaanprijs van 0,4 euro per kilowattuur betaalt u dus vandaag maandelijks 1,60 euro aan elektriciteit. Wie de robotmaaier van april tot september frequent gebruikt, betaalt een totale verbruiksprijs van 9,60 euro. Al blijken de inschattingen van Robomow aan de optimistische kant. Test Aankoop pinde de jaarlijkse maximale verbruikskosten tijdens een robotmaaiertest vorig jaar – en bij de toenmalige lagere energieprijzen – immers vast op 35 euro.

Onderhoudskosten

Wat wel vast staat, is dat dat de verbruikskosten allermist hoger oplopen ten opzichte van een elektrische grasmachine, een accumaaier of benzinemaaier. Je houdt er wel best rekening mee dat je de messen – afhankelijk van de gebruiksintensiteit – idealiter twee- tot driemaandelijks moet vervangen. Na enkele jaren zal ook de batterij aan vervanging toe zijn. Al dringt zich uiteraard ook bij andere grasmachines na verloop van tijd het nodige onderhoudswerk op.

Aankoopprijs

Een bescheiden robotmaaier voor een gazonoppervlakte van 250 m² koop je vandaag vanaf 600 euro, terwijl je voor meer geavanceerde toestellen voor grotere oppervlaktes tot 2.000 euro neertelt.