Waarom betaal je als single meer voor energie?

Waarom betaal je als single meer voor energie?

  • |
  • 8 mei 2024
  • |
  • Laatste update op 21 maart 2025
  • |
  • 3 min.

Als je geen partner hebt, is het leven op verschillende vlakken duurder. De energiefactuur is geen uitzondering op die regel, maar hoe komt dat? Mijnenergie.be zocht uit in welke mate alleen wonen hier in je nadeel werkt en wat daar de oorzaken van zijn.

Het elektriciteitsverbruik van een huishouden dat uit één persoon bestaat, bedraagt volgens Eneco op jaarbasis 1.200 kilowattuur. Een gezin met vier personen komt er doorgaans vanaf met 3.500 kilowattuur of 875 kilowattuur per persoon. Voor de verwarming met aardgas loopt het verschil tussen singles en gezinnen nog hoger op. De achterliggende reden is logisch: het kost simpelweg evenveel om de woonkamer te verwarmen, of je daar nu alleen zit of met z’n vieren. Aan die vaststelling valt helaas weinig te veranderen.

Vaste vergoedingnadelig voor singles

Duiken we dieper in de energiefactuur, dan zien we dat het verschil in euro nog hoger oploopt. Het goedkoopste vaste stroomcontract bij een gezinsverbruik van 3.500 kilowattuur kost je op jaarbasis 1.074,66 euro. Datzelfde contract gaat als single met een verbruik van 1.200 kilowattuur gepaard met een jaarfactuur van 443,73 euro. Hoewel je met drie vierde minder personen inwoont, ligt jouw factuur als single dus slechts 2,4 keer lager ten opzichte van een klassiek gezin met twee kinderen. De oorzaak vinden we terug in de abonnementskosten, die je ongeacht jouw verbruik betaalt. Die vaste vergoeding loopt bij sommige leveranciers op tot meer dan 130 euro. Hoe lager jouw verbruik, hoe hoger de hap uit het energiebudget dat die kostenpost vertegenwoordigt. Het goede nieuws is dat verschillende leveranciers veel lagere vaste vergoedingen hanteren. Als je alleen woont, kan het dus interessanter zijn om te kiezen voor een tarief met hogere verbruikskosten, maar een lagere abonnementsvergoeding.

Kies de juiste promoties

Een ander element zijn de uiteenlopende promoties voor nieuwe klanten. Sommige leveranciers proberen afnemers voor zich te winnen met vaste kortingen, terwijl andere voordelen koppelen aan jouw energieverbruik door middel van een kilowattuurkorting. Als vrijgezel is een vaste welkomstkorting mogelijk aantrekkelijker, aangezien je die sowieso ontvangt. Gezien het lagere energieverbruik betekent een kilowattuurkorting doorgaans een kleiner verschil. Het komt er dus op aan op zoek te gaan naar het goedkoopste contract voor jouw verbruik. Dat lukt het snelst door middel van een energievergelijker als Mijnenergie.be. Zelfs bij een beperkt verbruik van 1.200 kilowattuur gaapt er een kloof van 160 euro tussen het goedkoopste en duurste contract, ofwel een prijsverschil van 36%. [cta_box center]    

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

Injectietarieven 2025: hoeveel ontvangen prosumenten voor te veel geproduceerde elektriciteit?
Prijzen en facturen
Injectietarieven 2025: hoeveel ontvangen prosumenten voor te veel geproduceerde elektriciteit?

Vlamingen die over zonnepanelen en een digitale meter beschikken, genieten sinds een arrest van het Grondwettelijk Hof in januari …

5 min.
Meer lezen
Wat mag je verwachten van de digitale meter?
Meters
Wat mag je verwachten van de digitale meter?

De slimme (of digitale) meter is een heet hangijzer. Sommigen loven hem voor zijn precisie en automatische functies (zoals de opna…

10 min.
Meer lezen
De energiefactuur in België vs. de buurlanden: het verdict
Prijzen en facturen
De energiefactuur in België vs. de buurlanden: het verdict

In het verleden behoorde de Belgische gasfactuur tot de minst dure in Europa. Is dat in de zomer van 2023 nog steeds het geval? En…

6 min.
Meer lezen
Deze grillen vertoonden de energieprijzen de voorbije twee jaar
Energiemarkt
Deze grillen vertoonden de energieprijzen de voorbije twee jaar

Het kan verkeren: in de lente van 2020 wezen alle media op de historisch lage energieprijzen als gevolg van de eerste covi…

Meer lezen