
Hoeveel kan je besparen door één minuut minder lang te douchen?
Een verkwikkende ochtenddouche doet wonderen. Ze helpt om de slaap uit onze ogen te spoelen en de dag fris en monter aan te vatten. De verleiding is bijgevolg groot om het doucheritueel lang uit te spannen. Helaas dikt de kostprijs van een royale douchebeurt vandaag stevig aan. Mijnenergie.be ging na hoeveel je bespaart door de douchecabine een minuut vroeger te verlaten.
Achter het berekenen van het energieverbruik in de douche schuilt volgens Joannes Laveyne, energie-expert aan de Universiteit van Gent, eenvoudige fysica. “Om 1 liter water één graad te laten stijgen, is 1.163 wattuur (Wh) energie vereist. Laten we ervan uitgaan dat de cv-ketel de sanitaire waterbuffer op 45 tot 50 °C brengt, en vertrekt vanaf koud leidingwater met een temperatuur van 5 tot 10 °C. Om 1 liter water 40 °C te laten stijgen is dan 46,52 Wh nodig.”
Energieverbruik: van 0,16 euro tot 0,48 euro per minuut
Daarnaast vormen ook het type douchekop, de verwarmingsvorm en de energieprijzen bepalende factoren. Een gewone regendouchekop verbruikt volgens de expert gemiddeld 15 liter per minuut. De mediaanprijs voor aardgas bedraagt volgens Mijnenergie.be 0,26 euro per kilowattuur (kWh) en 0,68 euro per kilowattuur voor elektriciteit.
Om het water voor één doucheminuut naar 40 °C te doen stijgen is volgens de berekeningen van Joannes Laveyne dus 0,698 kWh aardgas nodig. Dat kost je 0,18 euro per minuut. Wie over een elektrische boiler beschikt, verbruikt 0,700 kWh per minuut. Het kostenplaatje bedraagt 0,48 euro. Een warmtepompboiler levert het goedkoopste prijskaartje op. In dat geval betaal je 0,16 euro per minuut voor 0,232 kWh stroom.
Waterverbruik: 0,064 euro per minuut
Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij kost leidingwater ongeveer 4,30 euro per kubieke meter of 1.000 liter. Het prijskaartje van een doucheminuut met een verbruik van 15 liter bedraagt bijgevolg 0,064 euro aan water.
De kosten van een douche kan je niet enkel terugdringen door een kortere douchesessie. Met een spaardouchekop volstaat bijvoorbeeld vijf liter water per minuut. Met een zonneboiler bespaar je daarnaast eveneens fors op het energieverbruik voor je warm water.
Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !
Meer lezen op onze blog

De huidige energiecrisis laat duidelijk zijn sporen na bij de Belgische kmo’s. Ze hakt veel dieper in op de financiële gezondheid …

Groenestroomcontracten zijn sterk in opmars in België. Heel wat consumenten kiezen voor duurzame energie. Het aanbod groene energi…

De ongekende stijging van de energieprijzen en een uitzonderlijke volatiliteit op de groothandelsmarkten lieten vorig jaar…

Het onderhoud van je gasketel is van groot belang voor zijn goede werking, onze planeet en jouw veiligheid. Wees dus slim en volg …