Hoeveel kan je besparen door één minuut minder lang te douchen?

Hoeveel kan je besparen door één minuut minder lang te douchen?

  • |
  • 5 oktober 2022
  • |
  • Laatste update op 11 maart 2025
  • |
  • 2 min.

Een verkwikkende ochtenddouche doet wonderen. Ze helpt om de slaap uit onze ogen te spoelen en de dag fris en monter aan te vatten. De verleiding is bijgevolg groot om het doucheritueel lang uit te spannen. Helaas dikt de kostprijs van een royale douchebeurt vandaag stevig aan. Mijnenergie.be ging na hoeveel je bespaart door de douchecabine een minuut vroeger te verlaten.

Achter het berekenen van het energieverbruik in de douche schuilt volgens Joannes Laveyne, energie-expert aan de Universiteit van Gent, eenvoudige fysica. “Om 1 liter water één graad te laten stijgen, is 1.163 wattuur (Wh) energie vereist. Laten we ervan uitgaan dat de cv-ketel de sanitaire waterbuffer op 45 tot 50 °C brengt, en vertrekt vanaf koud leidingwater met een temperatuur van 5 tot 10 °C. Om 1 liter water 40 °C te laten stijgen is dan 46,52 Wh nodig.”

Energieverbruik: van 0,16 euro tot 0,48 euro per minuut

Daarnaast vormen ook het type douchekop, de verwarmingsvorm en de energieprijzen bepalende factoren. Een gewone regendouchekop verbruikt volgens de expert gemiddeld 15 liter per minuut. De mediaanprijs voor aardgas bedraagt volgens Mijnenergie.be 0,26 euro per kilowattuur (kWh) en 0,68 euro per kilowattuur voor elektriciteit.

Om het water voor één doucheminuut naar 40 °C te doen stijgen is volgens de berekeningen van Joannes Laveyne dus 0,698 kWh aardgas nodig. Dat kost je 0,18 euro per minuut. Wie over een elektrische boiler beschikt, verbruikt 0,700 kWh per minuut. Het kostenplaatje bedraagt 0,48 euro. Een warmtepompboiler levert het goedkoopste prijskaartje op. In dat geval betaal je 0,16 euro per minuut voor 0,232 kWh stroom.

Waterverbruik: 0,064 euro per minuut

Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij kost leidingwater ongeveer 4,30 euro per kubieke meter of 1.000 liter. Het prijskaartje van een doucheminuut met een verbruik van 15 liter bedraagt bijgevolg 0,064 euro aan water.

De kosten van een douche kan je niet enkel terugdringen door een kortere douchesessie. Met een spaardouchekop volstaat bijvoorbeeld vijf liter water per minuut. Met een zonneboiler bespaar je daarnaast eveneens fors op het energieverbruik voor je warm water.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !

hanna.deweirdt
Authorhanna.deweirdt

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

Sociaal tarief: +7,8% voor elektriciteit en + 9,9% voor aardgas
Energiemarkt
Sociaal tarief: +7,8% voor elektriciteit en + 9,9% voor aardgas

De sociale tarieven voor het vierde trimester van  2022 stijgen gemiddeld met 7,8 % voor elektriciteit en met 9,9 % voor aardgas. …

1 min.
Meer lezen
Enkelvoudige meter of tweevoudige meter: welke meter kies je best?
Meters
Enkelvoudige meter of tweevoudige meter: welke meter kies je best?

In België beschikt elke woning die op het elektriciteitsnet is aangesloten over een elektriciteitsmeter. Die meters zijn er in ver…

9 min.
Meer lezen
Mega schroeft forfait voor eigenaars zonnepanelen en terugdraaiende teller terug
Energiemarkt
Mega schroeft forfait voor eigenaars zonnepanelen en terugdraaiende teller terug

Verschillende energieleveranciers brengen brengt extra kosten in rekening voor eigenaars van zonnepanelen en een analoge meter. Me… Bij een doorsnee installatie met een omververmogen van 4 kVA betaal je nu dus nog 12 euro per maand of 144 euro per jaar. De vergoedingen bij de twee andere leveranciers met dergelijke forfait blijven ongewijzigd: bij TotalEnergies betaal je 5,30 euro per kVa en bij Octa+ 10,60 euro.  

Meer lezen
Inzicht in je Engie-factuur
Prijzen en facturen
Inzicht in je Engie-factuur

Uit welke elementen bestaat de factuur van Engie en hoe worden de jaarafrekening en voorschotfacturen berekend? Hoe werkt de Engie…

8 min.
Meer lezen