Injectietarief hoger dan verbruikstarief: ontvang je meer voor de stroom die je opwekt dan je verbruikt?

Injectietarief hoger dan verbruikstarief: ontvang je meer voor de stroom die je opwekt dan je verbruikt?

  • |
  • 24 augustus 2022
  • |
  • Laatste update op 11 maart 2025
  • |
  • 2 min.

Wie in augustus 2022 de tariefkaarten van zijn energieleverancier raadpleegt, heeft het misschien al gemerkt: bij verschillende spelers, zoals Octa+ en Eneco, ligt het injectietarief voor opgewekte stroom vandaag hoger dan het afnametarief dat je betaalt voor de stroom die je verbruikt. Het lijkt er dus op dat je als eigenaar van zonnepanelen en een digitale meter een mooi zaakje doet. In de realiteit oogt het plaatje helaas een pak genuanceerder.

Het enige positieve aspect aan de stijgende elektriciteitsprijzen, is dat de vergoeding die je ontvangt voor de elektriciteit van je zonnepanelen eveneens de hoogte ingaat. In die mate zelfs dat het injectietarief het verbruikstarief vaak benadert of zelfs overstijgt. Dat laatste is het geval bij Octa+ en Eneco. Volgens de tariefkaart van het contract Octa+ Care betaal je vandaag bijvoorbeeld 22,27 eurocent per kilowattuur voor de stroom die je verbruikt. Voor de stroom van je zonnepanelen ontvang je 25,98 eurocent per kilowattuur. Bij Eneco liggen de verschillen in dezelfde lijn.

Injectietarief hoger: een vertekend beeld

Energieleveranciers Eneco en Octa+ verwijzen naar de manier waarop ze hun variabele prijzen volgens de richtlijnen van de federale energieregulator CREG moeten weergeven. “We zijn verplicht om de recentste volledig gekende indexwaarde te publiceren. Onze verbruikstarieven voor het contracttype Eneco Zon & Wind Flex zijn evenwel gebaseerd op kwartaalprijzen, terwijl het voor onze injectietarieven gaat om maandprijzen”, licht Mark Van Hamme van Eneco toe. Het gevolg: de stijgende marktprijzen zijn al op maandbasis ingecalculeerd aan injectiezijde, maar pas op kwartaalbasis aan verbruikskant, waardoor een vertekend beeld ontstaat.

“In realiteit zal de afrekening aangepast zijn aan de in tussentijd geüpdatete indexwaarden en zal de consument dus niet meer ontvangen dan hij betaalt”, vult Vincent Declerck van Octa+ aan. Een analyse via prijsvergelijker Mijnenergie.be op basis van een inschatting van de toekomstige indexwaarden bevestigt die stelling. Het verbruikstarief overschrijdt volgens die methodiek ruimschoots het injectietarief.

Hogere injectietarieven: een genuanceerd verhaal

Bovendien gelden er nog enkele belangrijke nuances. Zelfs al zou het injectietarief hoger liggen dan het verbruikstarief, dan nog loont het om je zelfverbruik op te krikken. Aan verbruikszijde betaal je immers ook heffingen, btw en netkosten, waardoor de verbruikskosten altijd hoger oplopen dan de vergoeding van de energieleverancier voor de stroom afkomstig van je zonnepanelen. De meeste energieleveranciers rekenen ook een vaste vergoeding aan, die het kostenplaatje eveneens aanzwengelt.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

hanna.deweirdt
Authorhanna.deweirdt

Inhoud

    I want to calculate how much I can save on my energy bill

    Locality

    Meer lezen op onze blog

    Het goedkoopste energietarief is tegelijk het minst populaire: hoe kan dat?
    Prijzen en facturen
    Het goedkoopste energietarief is tegelijk het minst populaire: hoe kan dat?

    Volgens de VREG betaalde je met een dynamisch tarief in 2023 gemiddeld 125 euro minder dan met een variabel tarief. Een va…

    4 min.
    Meer lezen
    Opnieuw verlaten twee energieleveranciers Brusselse markt
    Energiemarkt
    Opnieuw verlaten twee energieleveranciers Brusselse markt

    Energieleveranciers Octa+ en Mega bedienen de Brusselse markt niet langer. Daarmee wordt het aantal beschikbare spelers he…

    Meer lezen
    Lopen wachttijden zonnepanelen echt op tot een jaar?
    Technologie en milieu
    Lopen wachttijden zonnepanelen echt op tot een jaar?

    De wachttijden voor zonnepanelen blijven oplopen en tikken zelfs een gemiddelde termijn van een jaar aan. Althans, dat is …

    Meer lezen
    Verhuizen: op welke diensten moet je je abonneren?
    Autre
    Verhuizen: op welke diensten moet je je abonneren?

    Bij een verhuis komt heel wat kijken. Dozen inpakken, een verhuiswagen regelen, jou bij de nieuwe gemeente inschrijven, … Maar heb…

    4 min.
    Meer lezen