Invoering capaciteitstarief uitgesteld tot 1 januari 2023

Invoering capaciteitstarief uitgesteld tot 1 januari 2023
  • 28.06.2022
  • Laatste update: 15.12.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

De invoering van het capaciteitstarief voor energie is nogmaals uitgesteld. De nieuwe methode voor het berekenen van de nettarieven staat nu gepland voor 1 januari 2023.

Het capaciteitstarief was initieel voorzien voor 1 januari 2022, maar werd eerder al uitgesteld naar 1 juli 2022. Nu volgt dus een tweede uitstel, ditmaal tot 1 januari 2023. De beslissing tot uitstel zat er al een tijdje aan te komen. Het uitstel is volgens de regulator noodzakelijk omdat Fluvius geen kwalitatieve implementatie in de marktsystemen kan garanderen. Ook de federatie van de energieleveranciers FEBEG, was vragende partij, net als Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) . De invoering van het capaciteitstarief bleek ook gevoelig te liggen, omdat uit simulaties blijkt dat verschillende consumenten, zoals bijvoorbeeld zeer kleine verbruikers, hogere netkosten zullen betalen.

De Vlaamse energieregulator VREG neemt de beslissing tot uitstel nu op basis van een openbare raadpleging. De VREG volgt de verdere implementatie van de nieuwe nettarieven in de marktsystemen nu naar eigen zeggen nauwgezet op. De energieregulator gaat samen met Fluvius en FEBEG gezinnen en kmo’s voorbereiden op de wijziging in hun elektriciteitsfactuur. Een brede communicatiecampagne volgt in het najaar.

Wat is het capaciteitstarief?

Vandaag worden de nettarieven in aangerekend op basis van uw afname van het net (kWh). Vanaf 1 januari 2023 – al valt verder uitstel niet helemaal uit te sluiten – verandert dat in Vlaanderen. Dan gebeurt dat voor een deel van de nettarieven op basis van de netcapaciteit (kW) die u gebruikt: het ‘capaciteitstarief’. Dat heeft tot doel het piekverbruik te reduceren en overbelasting van het stroomnet te vermijden. Wie hoge pieken veroorzaakt zal meer betalen dan wie zijn verbruik spreidt

Maak je je zorgen over je hoge energiefactuur?
Via een vergelijking op Mijnenergie.be weet je snel of je effectief te veel betaalt. Bovendien sluit je na je vergelijking zonder problemen een nieuw energiecontract af.
Ja, ik wil minder betalen