Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Jaagt de winterprik uw energiefactuur de hoogte in?

Jaagt de winterprik uw energiefactuur de hoogte in?

  • |
  • 9 februari 2021
  • |
  • Laatste update op 31 maart 2025

Bij een winterprik zoals deze week, draait de verwarming in onze huizen op volle toeren. Heeft dat dan ook onmiddellijk effect op uw energiefactuur? Mijnenergie.be ging op zoek naar beschikbare data.

De huidige vorstdagen zorgen in combinatie met het massale telewerk én de afkoelingsweek op school voor een fors stijgende energievraag. We doen immers massaal een beroep op onze gasradiator en schakelen vaak elektrische bijverwarming in om aan onze warmtebehoefte te voldoen. Dat leidt natuurlijk tot een hoger verbruik.

Op 8 februari 2021 bedroeg het Belgische aardgasverbruik volgens Fluxys (de transportnetbeheerder voor aardgas) 1046,38 GWh, bij een dagelijkse equivalente temperatuur van -4.16 °C.

Dat is ongeveer 11% lager dan het vorige record van 1180.95 GWh. Dat werd vastgesteld op 7 februari 2012, bij een dagelijkse equivalente temperatuur van -6.8 °C (*).

Prijs ligt vast voor langere termijn

De energieprijzen voor de consument ondervinden volgens professor Jan Desmet, verbonden aan de vakgroep elektrische energie van de UGent, weinig tot geen impact van een winterprik. “De consument sluit met zijn energieleverancier contracten af voor één jaar of meer”, aldus de professor. “Die prijs ligt dus gedurende een langere tijd vast. De contracten houden bovendien rekening met temperatuurschommelingen doorheen het jaar. Bij variabele contracten gebeuren prijscorrecties ook pas na enkele maanden. Het gevolg van een korte winterprik op de energieprijzen voor de Belgische consument blijft dus zeer beperkt.”

Grotere impact voor bedrijven en leveranciers

De huidige koude temperaturen hebben volgens de professor mogelijk wél een invloed op het kostenplaatje voor bedrijven en energieleveranciers. “Veel grote ondernemingen sluiten met hun energieleverancier meerjarencontracten af. Ze leggen een vaste prijs voor een bepaald volume elektriciteit vast. Nemen ze minder energie af dan voorzien, dan betalen ze een soort boete. Hebben ze nood aan een hoger verbruik, dan betalen ze uiteraard voor die extra stroom. De energieleverancier koopt elektriciteit zelf onder meer aan op de spotmarkt, die je het best kunt vergelijken met een aandelenbeurs. Bij een laag aanbod en een hoge vraag stijgen de prijzen op die kortetermijnmarkt. Als de energieleverancier op barkoude dagen stroom moet aankopen om aan de vraag van zijn klanten te voldoen, dan kan dat tegen een hogere groothandelsprijs zijn. In dat geval is een winterprik dus nefast voor zijn winstgevendheid.”

Bevoorrading niet in problemen

Stroomnetbeheerder Elia meldt dat de groothandelsprijzen zich maandag met 55 euro/MWh voorlopig op een normaal peil voor begin februari bevonden. De impact van de huidige vorstdagen op de stroombevoorrading blijft volgens woordvoerder Marie-Laure Vanwanseele beperkt. “Qua productie zitten we heel goed: alle nucleaire centrales werken en er is ook wat wind, dus voorlopig zien we geen problemen”, luidt het. “Qua infrastructuur zijn onze lijnen bestand tegen de koude, storm is gevaarlijker. Dus ook daar zijn we waakzaam, maar zeker niet ongerust.”

Eenzelfde geluid horen we bij Fluxys, beheerder van het aardgasnet. “De aardgasbevoorrading in ons land blijft comfortabel en is voorzien op gemiddelde dagtemperaturen tot -11,1 °C”, aldus woordvoerder Remy Laurent.

Wat in zuiderse landen?

In zuiderse landen ziet het plaatje er bij een winterprik anders uit. Professor Jan Desmet wijst erop dat centrale verwarming er veel minder aanwezig is. Bij zeldzame winterprikken vormt elektrische verwarming vaak de belangrijkste warmtebron. Door de kracht van het getal, waarbij iedereen zijn elektrische radiator of kacheltje inschakelt, blijkt het effect vaak veel groter.

Tip: Wilt u toch minder betalen voor uw energiefactuur? Vergelijk dan nu de huidige marktprijzen op de energiemarkt.

(*) De ‘equivalente temperatuur’ bekomt men door 60% van de gemiddelde temperatuur van de dag op te tellen bij 30% van de temperatuur van de vorige dag en dat nogmaals op te tellen bij 10% van de temperatuur van de daaraan voorafgaande dag. Het laat meteorologen toe om rekening te houden met de thermische inertie van de gebouwen.

[cta_box color=”blue”]

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

Postcode

Meer lezen op onze blog

Installatie zonnepanelen op recordkoers, maar sector nuanceert
Energiemarkt
Installatie zonnepanelen op recordkoers, maar sector nuanceert

De kans is groot dat Vlaanderen dit jaar de kaap van 1.000 extra megawatt aan zonnepanelen bereikt. Daarmee zou het record…

Meer lezen
Wat kost het om stroom te delen met je buren, familie of vrienden?
Verbruik en advies
Wat kost het om stroom te delen met je buren, familie of vrienden?

Sinds vorige zomer kan je de energie van je zonnepanelen wegschenken of verkopen aan familieleden, buren of vrienden. Beid…

3 min.
Meer lezen
Hoe vermijd je een stroomonderbreking als je verhuist?
Autre
Hoe vermijd je een stroomonderbreking als je verhuist?

Wist je dat je maar 30 dagen de tijd hebt om een energieleverancier te vinden als je naar een nieuwe woning verhuist? Zodra die 30…

6 min.
Meer lezen
Slimme thermostaat voor kantoor ook interessant voor thuis?
Technologie en milieu
Slimme thermostaat voor kantoor ook interessant voor thuis?

Topondernemers  als Piet Colruyt en Thomas Leysen investeren in de Brusselse start-up DeltaQ. Ze zetten daarmee in op slimme kanto…

Meer lezen