Komen er nog nieuwe vaste energietarieven op de markt?

Komen er nog nieuwe vaste energietarieven op de markt?
  • 27.02.2023
  • Kurt Deman
  • 4 min

De meeste gezinnen geven de voorkeur aan een vast energietarief. Toch biedt vandaag enkel Luminus de mogelijkheid om je tarief voor de contractduur vast te leggen. Alle andere spelers beperken zich tot een variabel tarief, waarvan de prijs de marktevoluties volgt. Mijnenergie.be ging na of daar verandering in komt en je binnenkort opnieuw uit een ruimer scala van vaste tarieven kunt kiezen.

Het voorbije jaar schrapten de energieleveranciers één na één de vaste tarieven uit hun aanbod. Ze wezen unisono in de richting van de risico’s die de sterk stijgende groothandelsprijzen met zich meebrachten. Energieleveranciers moesten energie immers duur inkopen, maar liepen het risico dat de klant hen bij dalende energieprijzen opnieuw de rug zou toekeren. In dat geval blijft de leverancier dus achter met volumes die hij aan hoge prijzen heeft aangekocht.

Voorlopig enkel Luminus

Ondertussen ziet het plaatje er anders uit. De groothandelsprijzen voor energie kenden een sterke daling en de markten lijken afgekoeld. De prijs op de toonaangevende Nederlandse gasbeurs TTF bedraagt nu bijvoorbeeld ongeveer 50 euro per megawattuur, ten opzichte van ruim 330 euro per megawattuur in september. Toch beweegt er vanuit de hoek van de energieleveranciers nog altijd weinig. Luminus, dat vorig jaar als laatste zijn vaste tarieven van de markt haalde, biedt sinds januari weer een vaste formule aan. Mega lanceerde eveneens een vast tarief, maar beperkt het aanbod tot  de eerste tienduizend bestaande klanten die intekenen.

Onzekere factoren

Een grote ommekeer hoeven we niet meteen te verwachten, zo blijkt uit onze rondvraag bij de vier grootste energieleveranciers zonder vast tarief. Engie geeft aan dat het geen nieuwe contracten met vast tarief lanceert, maar de situatie op de voet volgt. Eneco laat eenzelfde signaal optekenen. “De prijzen op de elektriciteits- en gasmarkt gaan inderdaad naar beneden ten opzichte van augustus en september vorig jaar”, aldus woordvoerder Mark Van Hamme. “Toch resten er nog veel onzekere factoren: hoelang duurt de winter nog, wat gebeurt er op geopolitiek vlak, enzovoort. Daarom vinden we het raadzaam om nog geen vaste prijscontracten aan te bieden.”

Eneco vindt de geschatte prijs van dergelijke contracten gezien die variabele factoren niet aantrekkelijk. “We houden de markt nauwgezet in de gaten. Indien de prijsdalingen consistent aanhouden, overwegen we om een formule met vaste prijs te lanceren. We willen absoluut zeker zijn en een vast tarief structureel, voor een langere periode en voor al onze klanten aanbieden. Het is dus niet de bedoeling om op die beslissing te moeten terugkomen.”

Wachten op meer stabiliteit

TotalEnergies wacht eveneens op meer stabiliteit en houdt omwille van de potentiële volatiliteit de boot nog af. Mega laat dan weer weten dat het zich vooralsnog beperkt tot zijn aanbod voor tienduizend bestaande klanten. “Het vast tarief beantwoordde aan de voorkeur van een aantal klanten, en oogstte succes. Maar we overwegen momenteel niet om een vast tarief aan te bieden aan het grote publiek. Daarvoor moeten de prijzen langer stabiel zijn op het huidige of een lager niveau.”

Kies je best voor vast of variabel?

Het lijkt er dus op dat de keuze nog een tijdje beperkt blijft tussen het vaste tariefaanbod van Luminus en een brede waaier van variabele prijzen. Met een variabel tarief loopt de factuur nu wel terug, aangezien de periodieke prijsaanpassing de marktendensen volgt. De geschatte jaarprijzen bij nieuwe variabele tarieven liggen bovendien lager dan bij het vaste tarief van Luminus. Daar tegenover staat dat je dankzij het vaste tarief niet langer blootgesteld bent aan de grillen op de energiemarkten.

Betaal jij ook te veel voor energie?
Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen