Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Verschil dag- en nachttarief: is het nog nuttig?

Verschil dag- en nachttarief: is het nog nuttig?

  • 6 december 2022
  • |
  • Laatste update op 18 maart 2025
  • |
  • 3 min.

Bij de invoering van het capaciteitstarief op 1 januari 2023 verdwijnt het onderscheid tussen het dag- en nachttarief voor het onderdeel netkosten op de energiefactuur. De energieleverancier kan wel nog een apart tarief toekennen. Maar haal je als consument na de jaarwisseling wel nog voordeel uit een dag- en nachttarief?

De overheid moedigde consumenten tot voor enkele jaren aan om hun energie vooral ’s avonds en tijdens het weekend te verbruiken. Die ingreep moest helpen om de nachtelijke productieoverschotten van de kerncentrales weg te werken. Ondertussen onderging het energielandschap grondige wijzigingen. De focus ligt nadrukkelijk op hernieuwbare energie, waarbij kernenergie aan belang inboet en het er net op aankomt van energie te verbruiken op het moment dat de zon schijnt.

Wat is dag- en nachttarief?

Bij een dagtarief heb je een elektriciteits- of gasmeter met slechts één telwerk. Deze berekent het ‘enkelvoudig’ uurtarief. Mensen met een dag- en nachttarief hebben een meter met twee telwerken. De prijs die ze betalen voor wordt aangerekend via het dag- en nachttarief.

Het dagtarief noemt ook wel eens het piektarief terwijl het nachttarief ook soms het daltarief wordt genoemd. Tijdens daluren is elektriciteit goedkoper. Vandaar het beter is om huishoudelijke apparaten tijdens daluren te gebruiken. Wanneer de nacht- en daltarieven precies vallen, verschilt van je aansluiting en woonplaats.

Voordeel vandaag nog 40 euro

Het nachttarief past dus niet langer binnen dat plaatje. De voorbije jaren bouwden de energieregulatoren het voordeel van het nachttarief al stelselmatig af. Bij een gemiddeld verbruik bedraagt het verschil in 2022 op jaarbasis nog 40 euro voor het onderdeel distributiekosten. Dat voordeel valt dus volgend jaar volledig weg.

Prijsverschil dag- en nachttarief

Leveranciers kunnen wel nog altijd beslissen om zelf een korting toe te kennen voor het energieverbruik tijdens de daluren. In praktijk blijkt dat niet elke speler dat gunstregime nog toepast. Energie.be, Mega en Eneco maken helemaal geen onderscheid. Bij een dagverbruik van 1.600 kWh en een nachtverbruik van 1.900 kWh blijkt het tweevoudige tarief soms zelfs duurder dan een enkelvoudig verbruik van 3.500 kWh. Het lagere nachttarief kan in dat geval het hogere dagtarief niet compenseren.

Dat is onder meer het geval bij Elegant en TotalEnergies waar je tot ruim 25 euro meer betaalt bij een dag- en nachttarief. Bij andere leveranciers, zoals Engie, Octa+ en Luminus blijft het voordeel van een tweevoudig tarief beperkt tot maximaal 16 euro.

Maak zelf de oefening

Wie nog over een dag- en nachtcontract beschikt, doet er bij de meeste energieleveranciers – op Energie.be, Mega en Eneco na – wel nog goed aan van zijn toestellen ’s nachts en tijdens het weekend te laten werken. Loopt dergelijk contract binnenkort ten einde, dan loont het mogelijk om over te stappen naar een enkelvoudig tarief met een constant kilowattuurtarief. Het valt aan te raden om via een prijsvergelijker die oefening zelf te maken. Je kan jouw exacte dag- en nachtverbruik invoeren en nagaan of je bij gelijke distributienettarieven al dan niet voordeel boekt met een overstap naar een enkelvoudig tarief.

Wat met het nachttarief in Brussel?

De distributietarieven in Brussel zijn geldig voor een periode van 4 jaar. Het verdwijnen van het onderscheid tussen dag- en nachttarieven is niet voorzien voor de tariefperiode 2020-2024.  “Het wordt echter bestudeerd voor de volgende tariefperiode (2024-2028). Wij zullen het effect van deze maatregel bestuderen met het oog op de invoering van een tarief dat de consumenten ertoe aanzet beter gebruik te maken van het net om de energietransitie te bevorderen”, luidde het eerder bij de Brusselse energieregulator Brugel.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !

Author

Inhoud

    Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

    Postcode

    Meer lezen op onze blog

    Elk zonnepaneel een eigen omvormer? Dit zijn de voor- en nadelen
    Technologie en milieu
    Elk zonnepaneel een eigen omvormer? Dit zijn de voor- en nadelen

    Zonnepanelen hebben logischerwijze nood aan voldoende zonlicht. De schaduw van een hoge boom of aanpalend gebouw beïnvloed…

    Meer lezen
    In welke provinciehoofdstad betaal je de laagste nettarieven?
    Prijzen en facturen
    In welke provinciehoofdstad betaal je de laagste nettarieven?

    Meer dan de helft van de energiefactuur gaat naar heffingen, btw en netkosten. Een deel daarvan betaal je aan jouw netbehe…

    Meer lezen
    Mega en Octa+ verminderen kosten voor eigenaars zonnepanelen en terugdraaiende teller
    Prijzen en facturen
    Mega en Octa+ verminderen kosten voor eigenaars zonnepanelen en terugdraaiende teller

    Verschillende energieleveranciers brengen extra kosten in rekening voor eigenaars van zonnepanelen en een analoge meter. Mega schr… Bij een doorsnee installatie met een omververmogen van 4 kVA betaal je nu dus nog 12 euro per maand of 144 euro per jaar. De vergoedingen bij de twee andere leveranciers met dergelijke forfait ongewijzigd: bij TotalEnergies betaal je 5,30 euro per kVa en bij Octa+ 10,60 euro.

    Meer lezen
    5 tips om je elektriciteitsverbruik te berekenen
    Verbruik en advies
    5 tips om je elektriciteitsverbruik te berekenen

    Je elektriciteitsfacturen variëren in functie van de energieprijs en je elektriciteitsverbruik. Ontdek hoe je je elektriciteitsver…

    8 min.
    Meer lezen