Opnieuw uitstel voor capaciteitstarief

Opnieuw uitstel voor capaciteitstarief

  • |
  • 16 mei 2022
  • |
  • Laatste update op 31 maart 2025

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) overweegt de invoering van de nieuwe nettarieven voor elektriciteit, waaronder het capaciteitstarief, uit te stellen naar 1 januari 2023. Dat maakte de VREG vandaag bekend in een persbericht. Het plan was om vanaf 1 juli een capaciteitstarief in te voeren voor een deel van de nettarieven, zodat consumenten die hogere verbruikspieken veroorzaken meer moeten betalen.

De VREG lijkt voorlopig af te zien van deze invoering. “Om de continuïteit van de marktwerking niet in het gedrang te brengen”, zo klinkt het in het persbericht. Volgens de VREG heeft netbeheerder Fluvius te weinig tijd uitgetrokken om het nieuwe systeem te testen. “Zowel Fluvius als de energieleveranciers geven aan dat zij zonder die testen geen betrouwbare invoering van de nieuwe nettarieven kunnen garanderen tegen 1 juli, maar wel tegen 1 januari 2023”, laat de VREG weten. De regulator betreurt het nieuwe uitstel, maar wil in de huidige energiecontext geen enkel risico nemen om de goede werking van de markt en een correcte facturatie van de klanten in gevaar te brengen.

Tweede uitstel

De Federatie van Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (FEBEG) en ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) stonden al langer kritisch tegenover het plan omwille van technische en economische redenen. Het is intussen al de tweede keer dat de VREG de invoering van het nieuwe tarief uitstelt. De oorspronkelijke invoering was gepland voor 1 januari van dit jaar, maar werd uitgesteld op vraag van netbeheerder Fluvius en minister Demir.

Betaalbare transitie

Verder benadrukt de VREG in het persbericht dat de invoering van de nieuwe tarieven noodzakelijk blijft om een betaalbare energietransitie mogelijk te maken. “De nieuwe nettarieven moedigen aan om het elektriciteitsdistributienet efficiënt te gebruiken. Zo beperken we samen de miljardeninvesteringen in dat net om de energietransitie mogelijk te maken. Dan blijven de nettarieven in de toekomst voor iedereen betaalbaar”, zo staat te lezen in het persbericht.

[cta_box color=”blue”]

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

Algemene uitrol digitale meter op de helling?
Belgen betalen meer dan gemiddeld voor elektriciteit
Prijzen en facturen
Belgen betalen meer dan gemiddeld voor elektriciteit

De factuur voor elektriciteit van de Belgische gezinnen loopt gemiddeld hoger op dan in onze buurlanden. Alleen Duitse gezinnen be…

Meer lezen
Laat je niet vangen door huis-aan-huisverkopers energiecontracten
Prijzen en facturen
Laat je niet vangen door huis-aan-huisverkopers energiecontracten

‘De Inspecteur’ van Radio 2 stelt vast dat energieleveranciers ook in coronatijden hun contracten aan huis proberen te slijten. De…

Meer lezen
Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijzen? “Gelukkig zijn er betere alternatieven”
Technologie en milieu
Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijzen? “Gelukkig zijn er betere alternatieven”

Energie-experts beschouwen dynamische energiecontracten die de uurprijzen volgen als dé toekomst voor ons energieverbruik.…

4 min.
Meer lezen