
Politieke vraag om uitstel capaciteitstarief klinkt steeds luider
Vanuit politieke hoek komt er almaar meer tegenkanting tegen de invoering van het capaciteitstarief op 1 juli. Hoewel de materie tot de bevoegdheid van energieregulator VREG behoort, stuurt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) aan op uitstel, terwijl verschillende oppositiepartijen hun ongenoegen nadrukkelijk uiten en zelfs voor een definitieve opschorting pleiten.
Een studie van Universiteit Gent rond de impact van het capaciteitstarief toonde aan dat bijna een derde van de gezinnen een hogere factuur zal betalen. Onder meer oppositiepartijen Vooruit, Vlaams Belang en PVDA kanten zich tegen de invoering van het capaciteitstarief. Energieregulator VREG omschrijft het wel nog altijd als een ‘noodzakelijke en logische stap’. Een hoorzitting in het Vlaams Parlement op 23 februari zal mogelijk meer duidelijkheid scheppen.
Wat is het capaciteitstarief?
Het capaciteitstarief dat de VREG wil invoeren, berekent de kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet op een andere manier. De nettarieven zouden in de toekomst niet meer volledig berekend worden op basis van de afgenomen hoeveelheid elektriciteit, maar wel grotendeels op basis van het piekverbruik. Daardoor wordt het interessanter om stroomverbruik te spreiden.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Luminus lanceert ‘Luminus EnergyControl Monitor’, een dienst die je via je digitale meter in real time toont hoeveel energ… Klanten met zonnepanelen krijgen een gedetailleerd inzicht in de energie die ze injecteren, de injectievergoeding die ze hiervoor van Luminus krijgen, én hoeveel energie ze van het net afnemen. ‘Luminus EnergyControl Monitor’ geeft het verbruik niet alleen in kWh (voor elektriciteit) of m3 (voor gas) weer, maar ook in euro én is gepersonaliseerd op basis van het energietarief van de klant. Het gaat over totaalbedragen, dus inclusief alle kosten zoals taksen. Zo is een afrekening nooit nog een verrassing. ‘Luminus EnergyControl Monitor’ werkt met een ‘dongle’, een klein apparaatje dat in de P1-poort van de digitale meter geplaatst wordt en de verbruiksinformatie van de klant in realtime verstuurt naar de Luminus Monitor App. Voor ‘Luminus EnergyControl Monitor’ wordt een eenmalige vergoeding van 24,99 euro en een kleine maandelijkse bijdrage van 2,95 euro gevraagd. Tot en met eind juni 2023 betaal je nu tijdelijk 1,95 euro per maand. Luminus EnergyControl Monitor is beschikbaar voor klanten die in Vlaanderen wonen en over een digitale meter beschikken.

In de winter kan ons energieverbruik flink stijgen. Logisch: de verwarming staat meer op, de lichten gaan sneller aan. Meer lezen

De hoge energieprijzen blijven slachtoffers maken onder de energieleveranciers. Na het faillissement van enkele Britse spe…

Energieleverancier Mega werpt zich nu ook op de telecommarkt. Het Luikse bedrijf profileert zich naar eigen zeggen met competitiev…