Prosumententarief nu per maand berekend: wat verandert er voor eigenaars van zonnepanelen?

Prosumententarief nu per maand berekend: wat verandert er voor eigenaars van zonnepanelen?
  • 29.06.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

Wie via zonnepanelen stroom opwekt en nog niet over een digitale meter beschikt, betaalt een prosumententarief. De berekening van die vergoeding gebeurt vanaf 1 juli niet langer op jaarbasis, maar op maandbasis. Die beslissing heeft vooral een impact op wie overschakelt naar een digitale meter of verhuisplannen koestert.

Het prosumententarief werd op 1 juni 2015 ingevoerd om de netkosten over alle gebruikers van het stroomnet te verdelen. De tarifering van het prosumententarief gebeurt op basis van het maximale vermogen van jouw omvormer. Dat tarief verschilt bovendien van netbeheerder tot netbeheerder.

Vandaag: pro rata het aantal contractmaanden

Heeft jouw omvormer een vermogen van 3 kW en bedient Fluvius Limburg jouw woning, dan betaal je jaarlijks 49,05 euro x 3 kW = 147,15 euro.

Wie vandaag overschakelt op een digitale meter of binnenkort verhuist, betaalt het prosumententarief pro rata het aantal contractmaanden. Startte jouw vorige energiecontract op 1 november en schakelde je op 1 maart over naar een digitale meter, dan betaalde je via jouw slotfactuur 49,05 euro, wat goed is voor exact één derde van het prosumententarief op jaarbasis.

Onevenwicht

Toch hebben jouw zonnepanelen tijdens de winter veel minder energie geproduceerd dan dat in de lente en zomer het geval is. Wie sinds 1 maart niet langer van het systeem van de terugdraaiende teller gebruik maakt, beschikt bovendien niet meer over de gelegenheid om zijn in de winter verbruikte energie in de lente en zomer via zijn zonnepanelen te compenseren. Je betaalt in dat geval dus ook netkosten voor de energie die je verbruikt, maar niet kon afromen door de energie die je opwekt.

Vanaf 1 juli: volgens maandelijkse zonneschijn

De aanrekening van het prosumententarief per maand houdt vanaf 1 juli wel rekening met de wisselende zonproductie in de loop van het jaar. Het normale aantal uren zonneschijn in Ukkel geldt daarbij als uitgangspunt. Zo vertegenwoordigt januari 3,68% van het totale uren zonneschijn, tegenover 12,67% in juni. Plande het Limburgse gezin uit ons voorbeeld de plaatsing van een digitale meter of een verhuis op 1 maart, dan zou het volgens de nieuwe regeling voor de contractperiode van 1 november tot 1 maart nog 22,59 euro prosumententarief hebben neergeteld of ruim 26 euro minder dan dat via de huidige regeling nog het geval zou zijn.

Wat bij een digitale meter?

Wie over zonnepanelen en een digitale meter beschikt, betaalt niet langer een prosumententarief, maar valt onder het systeem van gescheiden verbruik en injectie. Voor die gezinnen verandert er dus niks. Dat geldt ook voor wie een volledig contractjaar van de terugdraaiende teller gebruik maakt.