Het sociaal tarief wordt afgeschaft voor 400.000 gezinnen op 1 juli: Wat nu?

Het sociaal tarief wordt afgeschaft voor 400.000 gezinnen op 1 juli: Wat nu?
  • 19.04.2023
  • Laatste update: 07.06.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

Het sociaal tarief kwam voor velen als geroepen, maar nu wordt deze financiële tegemoetkoming zo’n 400.000 gezinnen gewoon ontnomen. Vanaf 1 juli betaal je dus terug de ‘volle pot’ om elektriciteit en gas te verbruiken. Dit betekent dat je jaarlijks terug honderden euro’s meer betaalt voor energie. Is er een oplossing?

Wordt het sociaal tarief afgeschaft? Ja, in minder dan één maand verliezen maar liefst 400.000 gezinnen dit financiële voordeel. Je bent dus beslist niet alleen. Het gaat om alle personen met een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen. Heb jij al eens nagedacht over de negatieve gevolgen op je energiefactuur?

Waarom wordt het sociaal tarief afgeschaft?

Het antwoord is eenvoudig: De marktprijzen voor energie stabiliseren op een lager niveau. Maar marktprijzen die stabiliseren, wil niet zeggen dat het bedrag op je energiefactuur hetzelfde blijft.

…de gevolgen voor je energiefactuur

Als voor jou het sociaal tarief op 1 juli wegvalt, bepalen de energietarieven van de energieleveranciers hoe hoog het bedrag op je energiefactuur is. Het prijsverschil loopt op tot 400 euro.

Sociaal tarief  Goedkoopste commerciële tarief via Mijnenergie.be Duurste commerciële tarief via Mijnenergie.be
Elektriciteit 1.077,38 euro 1.114,35 euro 1.534,35 euro
Aardgas 694,31 euro 1.486,95 euro 1.904,75 euro

 

Als je recht blijft hebben op het sociaal tarief maakt de keuze voor energieleverancier financieel niets uit. Het sociaal tarief voor alle rechthebbenden blijft namelijk hetzelfde.

Wat nu? Ga tot actie over!

Als voor jou het sociaal tarief op 1 juli wordt afgeschaft, is er slechts één oplossing: energieleveranciers vergelijken.  Er geldt namelijk een overstapperiode van één maand voor het regelen van je energiecontract. Als je in mei een nieuw contract afsluit, kan je nieuw voordelig tarief starten op 1 juli.

Zoals bovenstaande tabel aantoont is er op jaarbasis een prijsverschil van ongeveer 400 euro tussen de goedkoopste en duurste energieleverancier. Dus: vergelijken is de boodschap.
Ja, ik wil besparen op energie!