
Vier goede redenen om nu je voorschotbedrag voor energie aan te passen
Door ingrijpende aanpassingen aan hun woning of een gewijzigde gezinssituatie komen veel gezinnen bij de eindafrekening soms wel eens voor een verrassing te staan – en niet altijd een aangename. Bij onderstaande gebeurtenissen is het aangewezen om je voorschotbedrag tussentijds aan te passen.
1. Je gezinssituatie wijzigt
Een baby op komst? De komst van een nieuwe telg heeft natuurlijk een belangrijke impact op je leefwereld, tot het energieverbruik toe. Vaak spendeert een van beide ouders een poos thuis, waardoor overdag in de koudere maanden meer verbruikt wordt. Elke jonge ouder zal ook beamen dat er flink veel – en zeker meer dan gewoonlijk – moet gewassen worden. Ook bij nieuw samengestelde gezinnen kan de energiefactuur flink wijzigen in de hoogte. In de omgekeerde richting kan uiteraard ook: als je kinderen naar kot of een eigen woonst vertrekken, zakt waarschijnlijk je verbruik. Je energieleverancier stort je dan aan het einde van de afrekening een bedrag terug, maar je hoeft daar ook niet op te wachten.
Tip: Vergelijk hier de goedkoopste prijzen van de gas- en elektriciteitsleveranciers.
2. Je hebt zonnepanelen geïnstalleerd
Zonnepanelen zorgen ervoor dat je energieverbruik drastisch afneemt. Je energieleverancier past bij de plaatsing je voorschotbedrag meestal niet automatisch aan, waardoor je ingeschatte energieconsumptie een pak hoger ligt dan je reële verbruik. Wie liever meteen een realistischer voorschot betaalt, weet dus wat hem te doen staat. De plaatsing van zonnepanelen vormt tevens het uitgelezen moment om je huidige energieleverancier te evalueren. Dat kan snel en handig via online vergelijkingssites, die op basis van je woonplaats en verbruik het goedkoopste tarief voorstellen.
Lees ook: Verminder je energiekosten op zonnige dagen
3. Je overweegt elektrisch autorijden
De toekomst van het autorijden oogt elektrisch. Dat impliceert dat je je auto vroeg of laat waarschijnlijk ook thuis aan de stekker legt. Is dat bij jou al het geval? Dan stel je je voorschotbedrag best genoeg naar boven bij, om te voorkomen dat je aan het einde van het jaar een gepeperde rekening ontvangt.
4. Overschatten: altijd beter
Uiteraard zijn er nog tal van redenen voor een gewijzigd energieverbruik. Denken we maar aan een uitbreiding van de woning of een speciale hobby – van elektrische gitaar spelen over aquariums houden. Als je zelf redenen hebt om aan te nemen dat je meer of minder zou verbruiken, dan kan je het voorschotbedrag altijd eenvoudig aanpassen. De gulden regel: je doet er beter aan van je energieverbruik te overschatten, dan het te onderschatten. Een brief van je energieleverancier met vermelding van een teruggave leest nu eenmaal net iets aangenamer dan de berichtgeving over een extra te betalen bedrag, zeker als het gepeperd is.
Tip: Bekijk hier de goedkoopste tarieven voor gas- en elektriciteit.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Nog 130 dagen en dan valt definitief het doek over de terugdraaiende teller. Het is vanaf 1 januari 2025 namelijk niet lan…

Sinds de vrijmaking van de energiemarkt in 2007, heeft België er tal van essentiële actoren bijgekregen, zoals de energieregulator…

De energiesector zit op vele vlakken ingewikkeld in elkaar. Of het nu gaat om de wettelijke procedure voor de aansluiting van je h…