
Vijfstappenplan: nu van energieleverancier veranderen
Nu is het ideale moment om van energieleverancier te veranderen: het was overal te lezen de afgelopen weken. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken klaar je dat klusje online in een wip.
1. Neem je laatste energieafrekening of slotfactuur bij de hand
Daarop vind je het metertype, het verbruik en je EAN-code van achttien cijfers terug.
2. Kies voor een vast of een variabel tarief
Een vast tarief verzekert je van een vastgelegde prijs gedurende een bepaalde periode. De variabele tarieven zijn aanvankelijk doorgaans goedkoper, maar evolueren mee met de marktprijzen. Speel je liever op veilig, dan opteer je het beste voor een vaste tariefformule. Wie denkt dat de prijzen komende maanden niet zullen stijgen of zelfs dalen, vindt zijn gading bij een variabel tarief.
Lees meer: VREG wil nettarieven aanpassen: wat betekent het voor je?
3. Vergelijk je huidig contract met de actuele marktprijzen
Vergelijkingssites bundelen de prijzen van de verschillende aanbieders in één handig overzicht. Via een platform als Mijnenergie.be kennen energieleveranciers extra scherpe welkomstkortingen toe, waardoor je maximaal bespaart. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan de pagina. Scroll even naar beneden en je ziet zelf dat het verschil tussen de goedkoopste en de duurste aanbieder in de honderden euro’s loopt.
4. Kies een leverancier die bij je profiel past
Bekijk zeker ook meer dan puur de prijs. Als je duurzaamheid zeer belangrijk vindt, kan je kijken welke energieleveranciers groene stroom leveren. Groene stroom is opgewekt uit energiebronnen die nooit uitgeput raken, zoals zonne-energie en windenergie. Grijze stroom vindt zijn oorsprong in fossiele brandstoffen en kernenergie. Ook elementen als dienstverlening kunnen een factor zijn om nu te veranderen van energieleverancier, bijvoorbeeld als je niet tevreden was van de klantendienst van je huidige.
5. Regel alles snel online
Als je nu onmiddellijk zou willen veranderen van energieleverancier, volstaat het gewoon om een nieuw contract te sluiten met een nieuwe. Die regelt vervolgens alles met je oude leverancier én met de netbeheerder. Gemakkelijk zat. Het enige waar je nog rekening mee moet houden is dat je contract bij een nieuwe energieleverancier pas ingaat na één maand.
Vergelijk nu de verschillende energietarieven
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Zaterdagnacht vangt de wintertijd opnieuw aan. De zomer- en wintertijdregeling werd ooit ingevoerd om energie te besparen,…

Nu de zomervakantie voorbij is en het koudere najaar eraan komt, staan heel wat consumenten stil bij hun energiebevoorrading voor …

Gasnetbedrijf Fluxys moet 550 miljoen euro terugbetalen aan de gebruikers van zijn diensten. Het gaat om een compensatie van de me…

Wil je een contract afsluiten met een leverancier die in hernieuwbare energie investeert? Dan is er goed nieuws: het Greenpeace-kl…