Vlaamse energieregulator wil aangepaste nettarieven: waarom?

Vlaamse energieregulator wil aangepaste nettarieven: waarom?
  • 15.06.2020
  • Kurt Deman
  • 3 min

De Vlaamse energieregulator VREG blijft sleutelen aan de kostprijs van de nettarieven. In de toekomst willen ze die afhankelijk maken van pieken en dalen in het verbruik.

De nettarieven zijn kort gezegd de tarieven die u betaalt om de energie letterlijk tot bij u thuis te krijgen. Het gaat onder andere om:

  • Vergoedingen voor de aanleg van kabels en leidingen.
  • Vervoer van elektriciteit en aardgas via het distributienet.
  • Transmissiekosten en nettarieven voor transport.
  • De transmissiekosten omvatten de vergoeding die iedereen met een aansluiting op het net betaalt voor het vervoer van elektriciteit over het transmissienet van Elia. Het transportnettarief dekt het vervoer van aardgas over het transportnet dat Fluxys beheert.

Die tarieven nemen een flinke hap uit de totale energiefactuur. Zo maken de distributienettarieven ongeveer 43 procent uit van de totale elektriciteitsfactuur bij een gemiddeld gezin. De netkosten en de transmissiekosten zijn goed voor 21 procent van de huidige elektriciteitsfactuur. Het zijn dus die laatste die de VREG vanaf 2022 wil aanpassen.

Piekbelasting

De prijszetting van de nettarieven gebeurt vandaag op basis van de hoeveelheid elektriciteit (kWh) die u van het net afneemt. Hoe meer elektriciteit u verbruikt, hoe hoger het deel distributienettarieven op uw elektriciteitsfactuur.

Ook de evolutie naar meer lokale hernieuwbare energie speelt een rol. Net als de toename van elektrische voertuigen en warmtepompen. Dat zal zorgen voor meer pieken. Gevolg: zware investeringen voor de distributienetbeheerders. De energieregulator wil daarom een deel van de nettarieven aanrekenen op basis van capaciteit (kW), in plaats van op basis van afname (kWh).

Spreiden loont

Concreet wil de VREG een berekening op basis van de gemiddelde maandpiek. De maandpiek is uw hoogste verbruik per maand – zoals geregistreerd door de digitale meter. Het gemiddelde van uw twaalf laatste maandpieken is doorslaggevend. Hoe vaak u dat piekvermogen per maand bereikt? Dat maakt niet uit. Maar als u uw elektrische wagen oplaadt nét op het moment dat uw warmtepomp aanschiet en u staat te koken, dan betaalt u waarschijnlijk meer.

Het omgekeerde geldt uiteraard ook. Consumenten die hun energieverbruik spreiden, halen daar hun voordeel uit. Uit simulaties van de energieregulator blijkt dat onder meer tweedeverblijvers een hogere energiefactuur zullen ophoesten.

Bespaar nu maximaal

Het voorstel voor de aangepaste nettarieven is wel nog niet helemaal afgewerkt. Het treedt ook pas op 1 januari 2022 in werking. Ondertussen kan u van de huidige lage energieprijzen profiteren. Federale energieregulator CREG rapporteerde eerder al dat bijna driekwart van de gezinnen meer dan 360 euro kan besparen. Gewoon door van energieleverancier te wisselen. Via Mijnenergie.be is de mogelijke besparing zelfs nog groter.