Welke energieleverancier is nu de goedkoopste?

Welke energieleverancier is nu de goedkoopste?
  • 08.06.2021, 12:06
  • Laatste update: 17.06.2022, 12:06
  • Kurt Deman
  • 3 min

Energieleveranciers proberen de consument met acties en kortingen voor zich te winnen. Dat resulteert in grote prijsverschillen voor elektriciteit en aardgas. Maar welke energieleverancier is vandaag de goedkoopste en blijft dat ook zo de volgende maanden?

De volledige liberalisering van de energiemarkt in 2007 had tot doel de concurrentie op de energiemarkt te laten spelen. Voor een algemene daling van het prijspeil heeft het open energielandschap niet gezorgd. Daar droegen de hogere vaste en leveranciersonafhankelijke netkosten, heffingen en btw allerminst toe bij. Toch kan uw leverancierskeuze een stevige besparing opleveren of uw factuurbedrag net enkele honderden euro’s de hoogte injagen. Dat bewijzen onderstaande scenario’s.

Voor onze simulatie maakten we op 4 juni gebruik van prijsvergelijker Mijnenergie.be. Langs die weg kennen leveranciers vaak extra kortingen toe, wat resulteert in lagere prijzen dan de V-test van de Vlaamse energieregulator Vreg.

Eneco goedkoopste

In een eerste scenario gaan we uit van een Gents gezin zonder zonnepanelen op het dak en een vast tarief bij een gemiddeld, enkelvoudig verbruik (3.500 kWh). Energieleverancier Eneco biedt in dat geval de goedkoopste jaarfactuur (826,38 euro), op de voet gevolgd door Engie (835,55 euro) en Mega (888,27 euro). Al even opmerkelijk: bij de helft van de energiecontracten betaalt u in totaal meer dan 1.000 euro: dat is meer dan 170 euro hoger dan het aantrekkelijkste marktaanbod.

Tip: Ga hier na welke energieleverancier de laagste prijs biedt voor uw woning en verbruik

Wat bij zonnepanelen en digitale meter?

We gingen eveneens na hoe het plaatje eruit ziet voor een Gents gezin met zonnepanelen en een digitale meter. Ons fictieve gezin neemt 2.284 kWh elektriciteit af van het net en injecteert 2.162 kWh ‘overtollige’ stroom op het net. Opnieuw afficheert Eneco het goedkoopste tarief (429,29 euro). Engie (432,34 euro) en Mega (479,74 euro) vervolledigen ook hier het podium. Wie één van de duurdere contracten op de markt heeft afgesloten, moet tot de helft meer ophoesten dan bij het goedkoopste aanbod.

Identiek scenario bij aardgasverbruik

Opvallend is dat hetzelfde beeld zich herhaalt bij de aardgasfactuur. Eneco (905,54 euro), Engie (911,61 euro) en Mega (947,56 euro) bieden de laagste prijzen bij een gemiddeld verbruik van 23.260 kWh. Dat valt te verklaren door de welkomstkortingen van meer dan 400 euro die de drie leveranciers via Mijnenergie.be toekennen. Opnieuw is er sprake van een grote prijsvork: het duurste contract op de markt resulteert in een prijskaartje van 1.430,73 euro. Dat is ruim 500 euro duurder dan de goedkoopste aanbieder.

Wisselende marktposities

Dat het beeld voor aardgas en elektriciteit er identiek uitziet, is zeker niet altijd het geval. Vaak profileert de goedkoopste stroomleverancier zich niet als de meest aantrekkelijke optie voor aardgas en omgekeerd. U doet er dus altijd goed aan van niet zomaar beide contractkeuzes aan elkaar vast te koppelen. Bovendien verandert het totaalbeeld voortdurend. Wie vandaag het aantrekkelijkste tarief aanbiedt, zal over enkele maanden niet noodzakelijk nog als goedkoopste uit de bus komen. Het loont dus om uw huidige contract regelmatig met het marktaanbod te vergelijken. Dat blijkt ook in realiteit, aangezien de onderlinge verhoudingen er enkele dagen na deze simulatie alweer anders uitzagen.

Ontdek hier de 5 stappen om van leverancier te veranderen.