Maakt de winter onze energiefactuur duurder?

Maakt de winter onze energiefactuur duurder?

  • |
  • 3 november 2019
  • |
  • Laatste update op 25 maart 2025
  • |
  • 3 min.

In de herfst- en winterperiode verbruiken de meeste gezinnen meer energie. Bovendien lijkt het alsof ook de elektriciteits- en aardgasprijzen steeds duurder worden. Maar klopt dat wel met de realiteit? En wat kan je doen om toch te besparen op je energiefactuur?

Energie besparen in de winter

Als we even lukraak de gemiddelde energiekosten in de zomer en winter vergelijken, blijkt dat het met de meerkost in de winter wel meevalt. In juli 2017 bedroeg de jaarfactuur voor elektriciteit voor een gezin met een gemiddeld verbruik (3500 kWh) en een tweevoudige meter bijvoorbeeld 1.024,66 euro. In november van datzelfde jaar was het maar 940,94 euro. Vorig jaar betaalde de gemiddelde consument dan weer juist 100 euro meer wanneer we die beide maanden opnieuw vergelijken.

Aan wat ligt die schommeling? Aan externe factoren vooral. Zo had in 2017 de afschaffing van de verhoogde heffing (of ‘Turteltaks’) een belangrijke impact op de energieprijs. Vorig jaar stond vooral een mogelijk stroomtekort op de agenda. Voor de prijsevolutie van aardgas konden we een soortgelijke tendens optekenen. Het staat dus nooit vast dat een nieuw jaarcontract tijdens de herfst of winter speciaal duurder zal zijn.

Wet van vraag en aanbod

Er zijn heel veel factoren die je energiefactuur duurder maken.

Jaarprijs energie

De jaarprijs voor energie houdt rekening met de schommelingen over alle seizoenen heen. Tijdens de herfst en winter is ons energieverbruik inderdaad meestal het hoogst. De verwarmingsketel draait namelijk op volle toeren, we steken het licht vaker aan en we koken meer warme maaltijden. Dat is een terugkerend gegeven dat we altijd in onze jaarfactuur en gemiddeld verbruik incalculeren.

Inkoopprijs van energie

Wat wél dagelijks verandert is de inkoopprijs van energie voor de leveranciers. De groothandelsprijzen voor elektriciteit liggen momenteel – onder meer door de wet van vraag en aanbod – zelfs een beetje lager dan gemiddeld. Dat gegeven zorgt ervoor dat het nu eigenlijk een ideaal moment is om na te gaan of je wel nog het meest voordelige contract hebt. Je energiefactuur mag nog vooral uit taksen en heffingen bestaan, die schommelingen op de markt kunnen je wel degelijk een serieuze besparing op jaarbasis opleveren.

Economische en politiek ontwikkelingen

Naast de variaties in vraag en aanbod, bepalen ook de economische en politieke ontwikkelingen de langetermijntendensen. Problemen met onze kernreactoren of politieke onrust in een land met belangrijke energiebronnen creëren ook al snel een heel ander beeld.

En omdat ze het leeuwendeel van onze energiefactuur vertegenwoordigen, hebben stijgende of dalende heffingen een bijzonder grote invloed op wat we jaarlijks betalen. Dat is in het verleden al meermaals gebleken en behoort altijd tot de mogelijkheden.

Energieleveranciers vergelijken loont

Het spreekt voor zich dat tendensen op korte termijn, in positieve of negatieve zin, zwaarder doorwegen op een variabel energietarief. Wil je maximaal besparen, vergelijk dan de verschillende leveranciers via Mijnenergie.be.

Latifa El Manniti
AuthorLatifa El Manniti

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

Energieverbruik op laagste niveau in 25 jaar
Verbruik en advies
Energieverbruik op laagste niveau in 25 jaar

Het verbruik van elektriciteit in België is vorig jaar met 4 procent gedaald, terwijl ook het gasverbruik terugviel met 5,7 procen…

2 min.
Meer lezen
Lommel is zonnepanelenkampioen, grootste potentieel in Antwerpen, Gent en Brugge
Technologie en milieu
Lommel is zonnepanelenkampioen, grootste potentieel in Antwerpen, Gent en Brugge

Lommel telt het hoogste zonnepanelenvermogen per inwoner. Op plaatsen twee en drie prijken de West-Vlaamse gemeentes Ardooie en Lo…

Meer lezen
Engie en Mega (her)lanceren vaste tarieven
Energiemarkt
Engie en Mega (her)lanceren vaste tarieven

Engie en Mega bieden vanaf april opnieuw vaste contracten aan voor elektriciteit en aardgas. Ze volgen daarbij Luminus, da…

Meer lezen
Wat betekent de vrijmaking van de markt voor de consument?
Energiemarkt
Wat betekent de vrijmaking van de markt voor de consument?

Sinds de liberalisering van de energiemarkt kunnen alle consumenten overstappen naar een andere energieleverancier. Het doel? De c…

6 min.
Meer lezen