Koken op gas of inductie: wat levert de laagste energiefactuur op?

Koken op gas of inductie: wat levert de laagste energiefactuur op?

  • |
  • 11 februari 2022
  • |
  • Laatste update op 31 maart 2025
  • |
  • 2 min.

Wie een nieuwe keuken aanschaft, kiest daarbij tussen een gas- of inductiekookplaat. Veel hobbykoks hebben een uitgesproken voorkeur in functie van hun gewenste kookcomfort.Maar uiteraard speelt ook de verbruiksfactuur meer dan ooit een belangrijke rol. Wij legden de energiekosten van beide opties naast elkaar.

Vroeger kookte nagenoeg iedereen op gas of op een elektrisch vuur. Vandaag oogt de keuze veel uitgebreider. Klassieke elektrische kookplaten en ook hun opvolgers, de vitrokeramische kookplaat, behoren nog altijd tot het assortiment van de elektrozaak, maar veelal gaat de voorkeur toch uit naar gas- of inductiekookplaten.

Gas versus inductie

Een gasvuur wint het van de inductiekookplaat wat kookbeleving betreft, aangezien je de vlam ziet terwijl je kokkerelt. Gas leent zich doorgaans ook iets beter tot wokken. De kookzone van een inductiekookplaat warmt dan weer veel sneller op dan bij het traditionele elektrische fornuis. De verschillende standen maken het eenvoudig om de ideale temperatuur te genereren. Inductie is bovendien zeer veilig, aangezien de kookplaat alleen de plek verwarmt waar de pan staat. Een gaskookplaat blijkt qua aankoopwaarde dan weer significant goedkoper dan een inductiekookplaat.

Rendement en verbruik

Een inductiekookplaat biedt een hoger rendement dan een gasvuur. Bij koken met inductie gaat slechts tien tot twintig procent van de energie verloren, terwijl dat bij een gasvuur enkele tientallen procenten hoger oploopt. Toch betekent dat niet noodzakelijk dat je verbruikskosten lager liggen, integendeel zelfs.

De Nederlandse voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal schat het verbruik van een doorsnee gasvuur op 37 m³ gas per jaar. In kilowattuur uitgedrukt betekent dat 381 kilowattuur (kWh). Uit de vergelijker van Mijnenergie.be leiden we af dat de goedkoopste aardgasprijs momenteel 11,77 eurocent per kilowattuur bedraagt. Koken op gas kost de gemiddelde verbruiker bijgevolg 44,84 euro.

Bij een inductiekookplaat gaat Milieu Centraal uit van een stroomverbruik van 175 kWh. Bij het laagste kilowattuurtarief van 39,84 eurocent, bedraagt de jaarlijkse elektriciteitsafrekening 69,72 euro.

Ruim 25 euro verschil

Koken met een inductiekookplaat kost je dus jaarlijks ruim 25 euro meer. Al gelden er enkele belangrijke nuances. De gasprijzen stegen de voorbije maanden veel sterker dan de stroomprijzen. Bij een stevige correctie van de marktprijzen kan het verschil tussen koken met gas en elektriciteit dus nog hoger kunnen oplopen. Bij wie over zonnepanelen beschikt, zal inductie voordeliger blijken. Met een digitale meter en gescheiden verbruik en injectie komt het er dan wel op aan van zoveel mogelijk te koken wanneer de zon nog schijnt. Vergelijk energieleveranciers en sluit snel het beste energiecontract af.

hanna.deweirdt
Authorhanna.deweirdt

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

Reken op zoveel stroomverbruik tijdens een avondje fondue, gourmet of raclette
Verbruik en advies
Reken op zoveel stroomverbruik tijdens een avondje fondue, gourmet of raclette

Gourmet tuimelde dit jaar van zijn troon als populairste hoofdgerecht in de Grote Feestenquête van HLN. Toch blijft gourme…

3 min.
Meer lezen
Verhogen micro-omvormers de opbrengst van je zonnepanelen?
Energiemarkt
Verhogen micro-omvormers de opbrengst van je zonnepanelen?

De meeste zonnepanelen zijn in serie verbonden met één centrale omvormer. Maar het is ook mogelijk om voor elk zonnepaneel…

3 min.
Meer lezen
Thuisbatterij versus zonnepanelen: dit moet je weten
Technologie en milieu
Thuisbatterij versus zonnepanelen: dit moet je weten

De voordelen van een thuisbatterij bij het gebruik van zonnepanelen zijn gekend: door een tijdelijke overproductie vloeit de elekt…

Meer lezen
Na een zesde van het jaar al een derde van jouw energieverbruik toegewezen: zo werken de verbruiksprofielen
Verbruik en advies
Na een zesde van het jaar al een derde van jouw energieverbruik toegewezen: zo werken de verbruiksprofielen

2024 is amper twee maanden ver, maar volgens de verbruiksprofielen voor energie is al één derde van het jaarverbruik opges…

3 min.
Meer lezen