
Zo bespaar je met de optimale cv-ketel- en thermostaatinstellingen
Zodra de herfst in het land is, gaat de verwarming weer nu en dan aan. Zeker bij hoge energieprijzen heb je er alle belang bij de stookkosten zo laag mogelijk te houden. De correcte afstelling van de cv-ketel en thermostaat spelen hierin een belangrijke rol.
De cv-ketel bepaalt de temperatuur van het water dat naar je verwarming gaat. Een correct afgestelde cv-ketel is zowel veiliger als zuiniger. Bovendien behaal je sneller de aangewezen temperatuur in huis, wat uiteraard bijdraagt tot je comfort. De maximale aanvoertemperatuur van de cv-ketel bedraagt veelal 80°C. In een degelijk geïsoleerde woning volstaat een keteltemperatuur van 50 tot 60°C. Op die manier moet jouw cv-ketel minder hard werken en bespaar je heel wat aardgas.
Zet je cv-ketel op 60°C
Staat er een ketelonderhoud gepland? Dan zal jouw installateur of onderhoudstechnicus de keteltemperatuur mogelijk meteen afstellen. Maar je kan er ook zelf vrij eenvoudig mee aan de slag. Op de Nederlandse website www.zetmop60.nl vind je per merk en keteltype instructiefilmpjes die je op weg helpen. Moderne ketels passen de aanvoertemperatuur van het water zelfs automatisch aan in functie van de warmtevraag.
Lagere kamertemperatuur = lagere factuur
Daarnaast is het belangrijk om ruimtes niet onnodig te verwarmen. Wanneer je overdag gaat werken of enkel gebruikmaakt van je bureauruimte voor telewerk, hoeft de temperatuur in de leefruimte niet nodeloos hoog te zijn. Hetzelfde geldt uiteraard voor de temperatuur ‘s nachts. In de slaapkamer volstaat 16°C. Eenzelfde temperatuur is dan eveneens het richtpunt voor je leefruimtes. Door ’s nachts de thermostaat lager in te stellen –bijvoorbeeld op 16°C in plaats van 20°C in de leefruimte, keuken en badkamer– bespaar je gemiddeld 4 à 5% op je verwarmingsfactuur. Zet je de thermostaat niet enkel ’s nachts maar ook overdag lager wanneer niemand thuis is, dan kan je je verbruik met ongeveer 10% verminderen.
Slimme thermostaat
Met een slimme thermostaat bedien je de verwarming vanop afstand met je smartphone of tablet. Verschillende van die thermostaten herkennen verbruikspatronen. Ze beschikken over een zelflerende functie die inschat wanneer je doorgaans thuiskomt, en die de verwarming tijdig inschakelt.
Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!
Meer lezen op onze blog

Eneco brengt binnenkort een dynamisch stroomtarief op de markt. Dat meldt De Tijd. Het is na Engie de tweede energielevera…

Op 27 mei 2021 keurde de Belgische Kamer een wetsvoorstel goed dat de impliciete verlenging van slapende contracten verbiedt vanaf…

1 op 3 Vlamingen weigert de plaatsing van de digitale meter. Mogen ze dat? En waarom zou je de digitale meter weigeren?

In de zomer van 2021 leek er maar één hoofdpunt te zijn in het nieuws: de stijgende energieprijzen. Die indrukwekkende en ongezien…