Aardgas in september: plus 900 euro per jaar, stroom meer dan 400 euro duurder

Aardgas in september: plus 900 euro per jaar, stroom meer dan 400 euro duurder
  • 29.08.2022, 13:08
  • Laatste update: 15.12.2022, 10:12
  • Kurt Deman
  • 3 min

De energieprijzen voor september zullen opnieuw alle records verbreken. Een analyse van Mijnenergie.be op basis van de evoluties op de energiebeurzen wijst op een stijging van de energiekosten met bijna 35%, voor aardgas gaat het zelfs om 42%. Nu de meerderheid van de consumenten een variabel contract heeft, zal die nieuwe prijsopstoot zich bij veel gezinnen nagenoeg meteen laten voelen.

Er komt geen einde aan de prijsstijgingen voor stroom en aardgas. Op de aardgasmarkt blijft de onzekerheid over de Russische aanvoer de gemoederen beroeren. Onderhoudswerken aan de Noorse gasinfrastructuur en een vertraagde heropstart van een belangrijke Amerikaanse terminal voor vloeibaar gas werken de prijsstijgingen eveneens in de hand.

De warme temperaturen van de voorbije week zorgden voor een grote behoefte aan airconditioning, terwijl een gebrek aan wind de productie van hernieuwbare energie beperkte. Daarnaast droegen ook de onzekerheid rond de toekomstige beschikbaarheid van de Franse kerncentrales, de lage waterstand van de Rijn en de hoge CO2-emissieprijzen bij tot de ongunstige prijsevoluties voor elektriciteit.

Stroom ruim een derde duurder

De gemiddelde maandprijs voor augustus op de stroombeurs Belpex bedraagt tot op vandaag 432,94 euro per megawattuur (MW), ten opzichte van het juligemiddelde van 321,33 euro. Wanneer we dat vertalen naar de jaarprijzen van één van de populairste energiecontracten op de Belgische markt, dan stijgt de prijs voor het onderdeel energiekosten van 1.318,10 euro naar 1.754,90 euro of ruim één derde meer. De totale jaarfactuur, inclusief netkosten, heffingen en btw, loopt bij een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kilowattuur op die manier op tot 2.260,88 euro.

Aardgasprijs: meer dan 3.500 euro per jaar

De aardgasprijzen op de toonaangevende Nederlandse TTF-beurs braken de voorbije dagen meermaals door de grens van 300 euro per megawattuur. Ter vergelijking: een jaar geleden verhandelden energiebedrijven er aardgas tegen 26 euro per megawattuur.

De gevolgen voor de consument blijven niet uit. De gemiddelde prijs op de aardgasbeurzen ging in augustus voorlopig 41,93% de hoogte in. Waar de jaarprijs voor één van de meeste courante contracten, alle netkosten, heffingen en taksen inbegrepen, in augustus nog 2.609,21 euro bedroeg, veert die in september op richting 3.537,41 euro.

Gevolgen direct voelbaar

Door het feit dat nog amper één leverancier een formule met vast tarief aanbiedt, hebben almaar meer gezinnen een contract met een variabel tarief. In dat geval volgt het contract de evoluties op de energiemarkten automatisch op maand- of kwartaalbasis. Dat betekent dus dat het merendeel van de consumenten niet ontsnapt aan de nieuwe prijsstijgingen. Wie een vast contract heeft, kan nog even op zijn lauweren rusten. Al lopen veel van die verbintenissen nu binnenkort ook ten einde.

Kiezen voor een vast tarief?

Luminus biedt als enige nog vaste contracten aan voor nieuwe klanten en om bestaande contracten te verlengen. Die prijzen ervan bevinden zich voor elektriciteit vandaag in de buurt van de verwachte variabele maandprijzen voor september. Wie zekerheid verkiest en zich niet wil blootstellen aan mogelijke verdere prijsstijgingen deze winter, doet er dus mogelijk goed aan van er nog in augustus op in te tekenen. Naar verwachting zullen die vaste tarieven voor nieuwe klanten vanaf 1 september immers eveneens de de hoogte ingaan. Via de vergelijker van Mijnenergie.be kan je de vaste en variabele tarieven in de weegschaal leggen en nagaan hoe je de impact van de dure energieprijzen het best beperkt.