CREG: slechts 1 op 10 gezinnen met goedkoopste energiecontracten

CREG: slechts 1 op 10 gezinnen met goedkoopste energiecontracten
  • 18.07.2022
  • Laatste update: 15.12.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

Ondanks de recordprijzen op de energiemarkt behoren de elektriciteitscontracten van 39% van de gezinnen tot de tien duurste op de markt. Het besparingspotentieel voor stroom en aardgas samen loopt op tot 900 euro per jaar. Dat blijkt uit bevindingen van de federale energieregulator CREG.

De mogelijke besparing bedraagt in Vlaanderen en Wallonië tussen 100 euro en 360 euro voor elektriciteit en 125 en 540 euro voor aardgas. In Brussel – waar minder contracten aangeboden worden – ligt het potentieel met respectievelijk maximaal 130 euro en 160 euro significant lager.

Nog een opvallende vaststelling: De 10 duurste elektriciteitsproducten vertegenwoordigen 39 % van de volledige markt, de 10 goedkoopste slechts 10 %. De 10 duurste aardgasproducten vertegenwoordigen 36 % van de volledige markt, de 10 goedkoopste slechts 12 %.

Dat wijst er dus op dat veel gezinnen gebaat zijn bij een overstap naar één van de goedkopere energiecontracten op de markt. De CREG raadt dan ook aan om zeker aan het einde van het huidige contract de nieuwe voorwaarden te vergelijken met het actuele aanbod op dat moment.

Nu de meeste energieleveranciers hun vaste contracten niet langer aanbieden, valt ook het aantal gezinnen die energie afneemt tegen een vaste prijs sterk terug. Zo’n 60% beschikt nog over dergelijk contracttype, maar dat percentage neemt maand na maand af.

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?
Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen