Dag- en nachttarief energie meestal niet langer nuttig (en soms zelfs duurder)

Dag- en nachttarief energie meestal niet langer nuttig (en soms zelfs duurder)
  • 06.12.2022
  • Laatste update: 15.12.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

Bij de invoering van het capaciteitstarief op 1 januari 2023 verdwijnt het onderscheid tussen het dag- en nachttarief voor het onderdeel netkosten op de energiefactuur. De energieleverancier kan wel nog een apart tarief toekennen. Maar haal je als consument na de jaarwisseling wel nog voordeel uit een dag- en nachttarief?

De overheid moedigde consumenten tot voor enkele jaren aan om hun energie vooral ’s avonds en tijdens het weekend te verbruiken. Die ingreep moest helpen om de nachtelijke productieoverschotten van de kerncentrales weg te werken. Ondertussen onderging het energielandschap grondige wijzigingen. De focus ligt nadrukkelijk op hernieuwbare energie, waarbij kernenergie aan belang inboet en het er net op aankomt van energie te verbruiken op het moment dat de zon schijnt.

Voordeel vandaag nog 40 euro

Het nachttarief past dus niet langer binnen dat plaatje. De voorbije jaren bouwden de energieregulatoren het voordeel van het nachttarief al stelselmatig af. Bij een gemiddeld verbruik bedraagt het verschil in 2022 op jaarbasis nog 40 euro voor het onderdeel distributiekosten. Dat voordeel valt dus volgend jaar volledig weg.

 

Van 16 euro goedkoper tot 25 euro duurder

Leveranciers kunnen wel nog altijd beslissen om zelf een korting toe te kennen voor het energieverbruik tijdens de daluren. In praktijk blijkt dat niet elke speler dat gunstregime nog toepast. Energie.be, Mega en Eneco maken helemaal geen onderscheid. Bij een dagverbruik van 1.600 kWh en een nachtverbruik van 1.900 kWh blijkt het tweevoudige tarief soms zelfs duurder dan een enkelvoudig verbruik van 3.500 kWh. Het lagere nachttarief kan in dat geval het hogere dagtarief niet compenseren. Dat is onder meer het geval bij Elegant en TotalEnergies waar je tot ruim 25 euro meer betaalt bij een dag- en nachttarief. Bij andere leveranciers, zoals Engie, Octa+ en Luminus blijft het voordeel van een tweevoudig tarief beperkt tot maximaal 16 euro.

Maak zelf de oefening

Wie nog over een dag- en nachtcontract beschikt, doet er bij de meeste energieleveranciers – op Energie.be, Mega en Eneco na – wel nog goed aan van zijn toestellen ’s nachts en tijdens het weekend te laten werken. Loopt dergelijk contract binnenkort ten einde, dan loont het mogelijk om over te stappen naar een enkelvoudig tarief met een constant kilowattuurtarief. Het valt aan te raden om via een prijsvergelijker die oefening zelf te maken. Je kan jouw exacte dag- en nachtverbruik invoeren en nagaan of je bij gelijke distributienettarieven al dan niet voordeel boekt met een overstap naar een enkelvoudig tarief.

Wat met het nachttarief in Brussel?

De distributietarieven in Brussel zijn geldig voor een periode van 4 jaar. Het verdwijnen van het onderscheid tussen dag- en nachttarieven is niet voorzien voor de tariefperiode 2020-2024.  “Het wordt echter bestudeerd voor de volgende tariefperiode (2024-2028).  Wij zullen het effect van deze maatregel bestuderen met het oog op de invoering van een tarief dat de consumenten ertoe aanzet beter gebruik te maken van het net om de energietransitie te bevorderen”, luidde het eerder bij de Brusselse energieregulator Brugel.

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?
Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen