
Deze elementen bepalen het prijskaartje van je energie
U kan veel geld besparen door de juiste keuze van energieleverancier. Daarnaast spelen de tarieven van elektriciteit en aardgas natuurlijk ook een belangrijk rol. We zetten de aandachtspunten even op een rijtje.
1. Leveranciers vergelijken
De prijs speelt voor de meeste gezinnen meer dan ooit een cruciale rol. Logisch, want de energieprijzen blijven pieken, waardoor elke besparing mooi meegenomen is. De tarieven van de verschillende aanbieders lopen ook soms fors uiteen. Wie goed vergelijkt, doet al snel enkele honderden euro’s voordeel op zijn aardgas- en elektriciteitsfactuur. Het verschil tussen het goedkoopste en het duurste contract gaat vaak al naar 300 euro (cijfers 2017). Je stapt heel eenvoudig over op voorwaarde dat je een opzegtermijn van minimum een maand respecteert. De meeste leveranciers bieden bovendien aantrekkelijke welkomstkortingen aan. Dat laatste maakt dat regelmatig overstappen ook interessant kan zijn.
Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !
2. Vast of variabel
Uit een recente enquête van energiewaakhond VREG blijkt dat veel mensen niet goed weten of ze een variabel dan wel vast contract voor elektriciteit en aardgas te hebben of het bij het verkeerde eind hebben. Een vaste prijs voor elektriciteit of gas verzekert je van het contractueel vastgelegde tarief. Dat blijft gedurende de looptijd van het contract ongewijzigd. De marktomstandigheden bepalen hoeveel je betaalt bij een variabel contract. Daalt de energieprijs, dan betaal je minder. Stijgt de marktprijs, dan betaal je meer. Wie van zekerheid houdt, kies best een vast tarief. Verwacht je dat de energieprijzen binnenkort dalen? Dan bent je het best af met een variabel tarief.
3. Het metertype
U kunt een contract afsluiten met een normaal tarief, een dal-piekurentarief of uitsluitend een nachttarief. Wat de beste oplossing voor je woning is, hangt onder meer af van je verbruiksgewoontes, verwarmingstype en de aanwezigheid van zonnepanelen.
4. Groene of grijze stroom
De meeste energieleveranciers bieden elektriciteitscontracten met 100% groene stroom aan: opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen, zoals wind, water en de zon. De zogenaamde grijze stroom is minder tot niet duurzaam en afkomstig uit fossiele brandstoffen en kernenergie. Wie duurzaamheid en het milieu hoog in het vaandel draagt, opteert het best voor een ‘groen’ energiecontract.
5. Contractduur
Hoe langer de looptijd van een energiecontract, hoe langer je verzekerd bent van de overeengekomen prijs. Zoals eerder aangegeven, kan je altijd overstappen, zolang je de opzegtermijn van een maand respecteert.
6. Contractvoorwaarden
Uiteraard bevat elk contract ook de zogenaamde kleine lettertjes. Onder meer de bijkomende kosten voor een aanmaning, de antwoordtermijn via telefoon, per post of mail en de betalingsmogelijkheden maken het verschil tussen een tevreden en misnoegde klant.
Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!
Meer lezen op onze blog

De Russische inval in Oekraïne heeft ook een grote impact op de aardgasprijzen. Maar verbruikt u zelf Russisch aardgas en …

Vanaf 1 januari 2023 wijzigt er opnieuw heel wat op energievlak. We zetten enkele belangrijke veranderingen op een rijtje.

Uit welke elementen bestaat de factuur van Engie en hoe worden de jaarafrekening en voorschotfacturen berekend? Hoe werkt de Engie…

Het wordt binnenkort eenvoudiger om een aardgastarief te kiezen. Vanaf 1 oktober 2023 geldt nog één enkele index als de Be…