Douche versus bad: hoeveel kost onze wasbeurt?

Douche versus bad: hoeveel kost onze wasbeurt?
  • 02.11.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

Een bad nemen is voor veel mensen even genieten: heerlijk je lichaam in het hete water dompelen en helemaal tot rust komen. Helaas betaal je voor die verwennerij in tijden van hoge energiekosten ook een hogere verbruiksfactuur. Mijnenergie.be ging na hoeveel voordeel je doet door jouw badsessie in te ruilen voor een douchebeurt.  

Bij de vergelijking tussen het verbruik van het bad en de douche gelden twee cruciale parameters: water en energie. Op het vlak van energie manifesteert zich tevens nog een groot verschil tussen de gebruikte energiebron. Joannes Laveyne, expert bij UGent gaat er vanuit dat de verwarmingsketel het sanitaire water opwarmt van koud leidingwater met een temperatuur van 5 à 10 naar 45 à 50 °C.  Om een liter water 40 graden te doen stijgen is 46,52 wattuur vereist.

Energieverbruik

Een sessie in een regendouche van 7 minuten en 105 liter water verbruikt bijgevolg 0,48 kWh energie. De mediaanprijs voor aardgas bedroeg volgens Mijnenergie.be in oktober 0,26 euro per kilowattuur (kWh) en 0,68 euro per kilowattuur voor elektriciteit. Met een gasboiler betaal je dus 1,25 euro voor jouw douchesessie, tegenover 3,26 euro bij een elektrische boiler. Met een warmtepompboiler loopt dat kostenplaatje terug tot 1,09 euro. Beschik je over een spaarkop, dan douch je tot drie maal efficiënter en mag je de verbruikskosten delen door drie.

Een vol bad vul je met ongeveer 120 liter warm water, goed voor 0,56 kWh energie. Dat kost je 1,46 euro bij een gasboiler, 3,8 euro bij een elektrische boiler en 1,27 euro bij een warmtepompboiler.

Waterverbruik

Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij kost leidingwater ongeveer 4,30 euro per kubieke meter of 1.000 liter. Een douchebeurt kost bijgevolg 0,45 euro, tegenover 0,52 euro voor een vol bad.

Besparingstips

Het verschil qua verbruik tussen een douchebeurt en een badsessie blijft dus eerder beperkt. Wie erin slaagt zijn douchetijd naar beneden te halen, drukt natuurlijk ook de kosten. Wil je met een douchebeurt de helft minder water en energie dan een bad verbruiken, dan mag je douchebeurt maar 4 à 5 minuten duren. Je kan het water van het bad natuurlijk ook hergebruiken of twee kleine kinderen samen laten baden. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap gaf ook al als tip mee om het warme water niet weg te laten lopen, maar gebruik te maken van de restwarmte om de badkamer mee te verwarmen. Het allervoordeligst is uiteraard een kattenwasje aan de wastafel.