Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Energieapps: nuttig, maar soms ook prijzig

Energieapps: nuttig, maar soms ook prijzig

  • |
  • 7 februari 2024
  • |
  • Laatste update op 11 maart 2025
  • |
  • 4 min.

Bij de recente debatten rond het wel en wee van de digitale meter gold de factor ‘verbruiksinzichten’ opnieuw als een centraal argument bij de voorstanders. Maar op welke manier verwerf je de beste en meest waardevolle inzichten? Mijnenergie.be overloopt de mogelijkheden en kosten.

Wie over een digitale meter beschikt, kan zijn verbruik tot in de kleinste details opvolgen. Al zijn die inzichten niet altijd even verregaand of kosteloos. Het meest laagdrempelige en universele kanaal is mijn.fluvius.be. Na registratie raadpleeg je er de dagelijkse data van jouw verbruik en de injectie van jouw zonnepanelenstroom. Dat gebeurt niet in real time, maar op basis van oudere data. De meest recente gegevens zijn die van de vorige dag.

Realtime weergave

Verwacht je een realtime weergave, dan moet je een externe module via een kabeltje aansluiten op de P1-poort van de digitale meter. De activatie van de P1-poort graag je aan via het portaal mijn.fluvius.be. Voorbeelden van dergelijke modules zijn PPC.04 (175,45 euro), P1Logger (87,73 euro, inclusief één jaar abonnement) en HomeWizard P1 (29,95 euro). Laatstgenoemde breid je verder uit door ‘Energy+’ te activeren. Voor 99 eurocent per maand slaat de app jouw verbruiksstatistieken langer dan 12 maanden op en krijg je notificaties als de HomeWizard plots een stroom- of gaspiek meet.

Inspelen op zonneproductie en marktprijzen

HomeWizard biedt daarnaast ook slimme stekkers die bijhouden hoeveel stroom toestellen gebruiken of opbrengen. Ze schakelen toestellen uit wanneer je die niet nodig hebt. Daar moet je wel nog eens 27,95 euro per stekker voor neertellen. Andere fabrikanten richten zich eveneens op dergelijke applicaties. Niko Home Control (prijs vanaf 339,39 euro) gaat nog enkele stapjes verder. De app stuurt je een melding wanneer jouw zonnepanelen een bepaalde hoeveelheid stroom opwekken, waarna je de geconnecteerde toestellen vanop afstand kan inschakelen en dus gebruik maakt van de gratis energie van de zon. Je kunt via de ‘solar mode’ zelfs instellen welke apparaten automatisch moeten aanschakelen bij een bepaalde hoeveelheid opgewekte stroom. Zo starten jouw vaatwas of wasmachine op het juiste moment, zonder dat je zelf actie hoeft te ondernemen. Handig, maar gezien het stevige prijskaartje, vindt Testaankoop zo’n toepassing enkel interessant wanneer je er voldoende mee aanstuurt. Andere systemen houden dan weer rekening met de uurprijzen op de energiemarkten. Die uurprijzen zijn vooral relevant voor eigenaars van een dynamisch energiecontract. Een app als FlexiO neemt stroom van het net af wanneer die het goedkoopst is. Injectie op het stroomnet gebeurt op de duurste tijdstippen. De app stuurt daartoe de thuisbatterij en/of laadpaal slim aan. Gebruikers van een laadpaal en thuisbatterij betalen maandelijks 14,90 euro voor zo’n vorm van energiemanagement.

Inzichten via apps energieleveranciers

Tot slot bieden ook de energieleveranciers apps aan. Al meer dan 200.000 mensen maken volgens marktleider Engie gebruik van zijn app. De toepassing geeft het verbruik weer in grafieken per jaar, maand, week, dag of uur. De app geeft ook aan hoeveel het verbruik je op een bepaald moment heeft gekost. Je regelt er verder praktische zaken mee, zoals de aanpassing van je voorschotbedrag of het doorgeven van een verhuizing. Met de optie Smart Live gebeurt de dataweergave volledig live. Smart Live werkt via een klein apparaatje, een dongle, dat je verbindt met de P1-poort van je digitale meter. De dongle stuurt je gegevens via je wifi-netwerk automatisch door naar de app. Een abonnement op Smart Live kost 3,50 euro per maand. De EnergyControl Monitor van Luminus werkt op dezelfde manier. Je betaalt een eenmalige vergoeding van 24,99 euro en een maandelijkse abonnementsbijdrage van 2,95 euro. De eerste drie maanden betaal je die bijdrage niet. De Eneco Smart Meter app monitort eveneens het energieverbruik, maar gaat ook na hoeveel je verbruikt per categorie op basis van je woonprofiel. Slimme algoritmes maken duidelijk welk aandeel wassen, koken of verwarmen binnen het totale verbruik vertegenwoordigen. In de app zie je tevens eenvoudig welke toestellen zorgen voor sluipverbruik. De apps van onder meer Mega en TotalEnergies beperken zich in hoofdzaak tot de standaardweergave van het energieverbruik en de injectie. [cta_box center]  

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

Postcode

Meer lezen op onze blog

Aardgas kent langste prijsdalingsreeks sinds 2020
Andere
Aardgas kent langste prijsdalingsreeks sinds 2020

De prijs van aardgas op de Nederlandse TTF-groothandelsbeurs TTF daalde vorige week voor de zesde week op rij. Dat is de l…

Meer lezen
Eneco investeert in groots batterijproject in Wallonië
Andere
Eneco investeert in groots batterijproject in Wallonië

Eneco investeert in een groots batterijproject in Wallonië. Met de installatie van een batterijcentrale van 50MW (200 MWh)…

Meer lezen
Zenuwachtige gasmarkt en stabiele stroomprijzen
Andere
Zenuwachtige gasmarkt en stabiele stroomprijzen

De geopolitieke spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten zorgen voor nervositeit op de aardgasbeurzen. De prijs op de r…

2 min.
Meer lezen
Gasprijs in mei verder gestegen: opwaartse tariefaanpassingen op 1 juni zeer waarschijnlijk
Prijzen en facturen
Gasprijs in mei verder gestegen: opwaartse tariefaanpassingen op 1 juni zeer waarschijnlijk

De voorbije twee maanden stegen de consumentenprijzen voor energie al gemiddeld met ongeveer 10%. Als we op de recente evo…

3 min.
Meer lezen