Energiefactuur te ingewikkeld? Dit is het enige waar je op moet letten

Energiefactuur te ingewikkeld? Dit is het enige waar je op moet letten

  • |
  • 4 juli 2019
  • |
  • Laatste update op 31 maart 2025

Zes op de tien Belgen begrijpen verschillende onderdelen van hun energiefactuur niet. Dat blijkt uit een studie van iVox in opdracht van de Federatie van de Belgische elektriciteits- en gasbedrijven (FEBEG). Meer nog: amper 1 op 5 schat het aandeel van het totale factuurbedrag dat slaat op het zuivere elektriciteitsverbruik correct in! Maar welke elementen doen er voor je dan eigenlijk echt toe?

Ook straf: in dezelfde studie pleitte 78 procent van de Belgen voor een eenvoudigere factuur. De meer dan 100 door de overheid opgelegde vermeldingen vormen duidelijk een doorn in het oog.

De energieleverancier bundelt alle componenten van de energieprijs in een geïntegreerde factuur. Die omvat dus niet enkel het energieverbruik, maar ook alle heffingen en taksen die zijn opgelegd door de overheid en de netbeheerders. Er bestaan drie types facturen. De voorschotfacturen zorgen ervoor dat je je betaling kan spreiden. De jaarafrekening brengt het verschil tussen de huidige en vorige meterstand in kaart. Wanneer je meer energie verbruikte dan via de voorschotfacturen ingeschat, moet je bijbetalen en omgekeerd. De slotfactuur is enkel van toepassing voor wie verhuist of overschakelt naar een andere energieleverancier.

Tip: Besparen op je energiefactuur? Maak hier de vergelijking op basis van je verbruik.

Energieverbruik

De energiekosten gaan rechtstreeks naar je energieleverancier. Ze omvatten de energiecomponent: de reële kosten voor het verbruik van aardgas of elektriciteit. Daarnaast rekent je leverancier een jaarlijkse of vaste vergoeding aan, een soort van abonnementskost. De energieleverancier klopt ook bij je aan voor de kosten voor groene stroom en wamtekrachtkoppeling (wkk). De energiekosten bedroegen in april 2019 38,26 procent van de totale energiefactuur.

Het is het enige factuuronderdeel waar je zelf het verschil kan maken: door minder energie te verbruiken, maar ook door na te gaan of je bij een andere energieleverancier goedkoper af bent. Online vergelijkingssites toetsen je huidige energiefactuur af aan andere marktaanbieders. Een besparing van honderd euro en meer op jaarbasis behoort niet zelden tot de mogelijkheden.

Lees ook: Veranderen van energieleverancier? Hier moet je op letten

Nettarieven, heffingen en btw

De nettarieven vergoeden de inspanningen om de energie bij je thuis te ontvangen. Het factuurbedrag is afhankelijk van de streekgebonden netbeheerder. De nettarieven omvatten op hun beurt drie categorieën: distributienettarieven, transmissietarieven en transporttarieven. De federale en regionale overheden heffen verschillende belastingen op je energie. Die stort je energieleverancier rechtstreeks door naar de overheid. Op de energiekosten en de nettarieven geldt een btw-tarief van 21%. Of je het nu fijn vindt of niet, aan alle componenten onder bovenvermelde rubrieken kan je niet ontsnappen. De factor ‘energieverbruik’ is dus cruciaal voor wie een besparing beoogt.

Tip: Vergelijk hier de goedkoopste energieprijzen en maak zorgeloos de overstap.

[cta_box color=”blue”]

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

Eneco lanceert binnenkort dynamisch stroomcontract
Energiemarkt
Eneco lanceert binnenkort dynamisch stroomcontract

Eneco brengt binnenkort een dynamisch stroomtarief op de markt. Dat meldt De Tijd. Het is na Engie de tweede energielevera…

Meer lezen
CREG Scan: wat is het? En kan je ermee besparen op je energiefactuur?
Autre
CREG Scan: wat is het? En kan je ermee besparen op je energiefactuur?

500.000 gezinnen betalen jaarlijks 500 euro te veel voor hun energie. Voor bijna 20.000 kmo’s kan dat bedrag zelfs oplopen tot 345…

6 min.
Meer lezen
Alles over de vaste vergoeding die je betaalt aan je energieleverancier
Prijzen en facturen
Alles over de vaste vergoeding die je betaalt aan je energieleverancier

De vaste vergoeding is de som die je jaarlijks aan je energieleverancier betaalt zodat hij zijn administratieve kosten kan dekken.…

7 min.
Meer lezen
Energieprijzen in oktober: min 1.754 euro voor aardgas, stroom 959 euro minder duur
Energiemarkt
Energieprijzen in oktober: min 1.754 euro voor aardgas, stroom 959 euro minder duur

De energieprijzen beloven in oktober voor het eerst sinds lang stevig af te nemen. Een analyse van Mijnenergie.be op basis…

3 min.
Meer lezen