
Gasprijzen dalen fors: wat zijn de oorzaken en betalen we nu minder?
De gasprijzen blijven dalen. De Nederlandse TTF-gasfuture, die bepalend is voor de prijzen in Europa, bedraagt nog 174,50 euro per megawattuur. Dat is bijna de helft van de recordkoers van eind augustus. Maar zal je dat ook in je portemonnee gewaar worden?
Stijgende voorraden
Verschillende factoren dragen bij tot de prijsdaling. Analisten verwijzen naar de gasopslag, die nu al 86% van de stockagecapaciteit bedraagt. Dat is significant hoger dan het opslagniveau dat Europa normaal rond deze tijd van het jaar bereikt. De Amerikaanse bank JPMorgan Chase & Co verwacht dat de opslagcapaciteit ook bij een Russisch embargo eind maart nog altijd 34% zou bedragen, terwijl investeringsbank Goldman Sachs het bij 20% houdt. Zelfs bij een strenge winter zou de voorraad volgens JPMorgan Chase & Co moeten volstaan.
Dalende afhankelijkheid en vraag
Daarnaast missen de maatregelen om de afhankelijkheid van aardgas af te bouwen hun effect niet. Goldman Sachs wijst er ook op dat de torenhoge aardgasprijzen op de kortetermijnmarkten een dalende vraag uit industriële hoek in de hand hebben gewerkt. De intenties van Europa om een prijsplafond in te stellen, leiden eveneens tot een gunstiger sentiment op de energiemarkt. Tot slot moet ook de ingebruikname van een nieuwe lng-terminal in het Nederlandse Eemshaven de bevoorrading opkrikken. De terminal zal de komende vijf jaar lng (vloeibaar gemaakt aardgas) uit het buitenland omzetten in gas dat geschikt is voor gebruik in Europa.
Wat is het effect op de energiefactuur van de consument?
De energieprijzen voor de consument worden per maand vastgelegd. De effecten van deze prijsdaling zullen dus pas op de tariefkaarten van oktober tot uiting komen. Als de trend zich blijft verderzetten, dan zullen de prijzen stevig naar beneden gaan. Wie over een contract met variabel tarief beschikt, zal die prijsdaling ook op korte termijn gewaar worden. Al blijft de prijs zeer volatiel en bevindt die zich zelfs na een mogelijke correctie nog altijd op een historisch hoog peil.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober 2024 schakelen we over op winteruur. Hoewel die omschakeling ooit in het leven we…

De Vlaming vindt weer zijn weg naar een vast energiecontract. Het aantal gezinnen dat voor een zekere prijs opteert, nam h…

We verbruiken allemaal elektriciteit, maar hoe wordt die geproduceerd? Wat te verstaan onder de energiemix in België? Kan een vera…

Van de 91.000 geïnteresseerden in de groepsaankoop van de provincie West-Vlaanderen ging amper 23.000 gezinnen in op het aanbod va…