Hoe dit jaar nog zonnepanelen laten installeren?

Hoe dit jaar nog zonnepanelen laten installeren?
  • 27.07.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

De rush op zonnepanelen zet zich onverminderd voort. Veel Vlamingen beschouwen ze als een middel om de hoge energieprijzen het hoofd te bieden. Maar hoe slaag je erin om die nog dit jaar te plaatsen en van de hogere subsidies te genieten? En welk prijskaartje moet je daarvoor neertellen?

De eerste vijf maanden van dit jaar plaatsten de Vlamingen bijna vijftig procent meer zonnepanelen t.o.v. dezelfde periode in 2021. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Aangezien de registratie van nieuwe panelen vaak met enige vertraging gebeurt, zal dat werkelijke aantal nog hoger liggen.

Minder afhankelijk van hoge energieprijzen met zonnepanelen

De torenhoge energieprijzen spelen hierbij ongetwijfeld een belangrijke rol. Door zelf energie te produceren, neemt de afhankelijkheid van de grillen op de energiemarkt sterk af. Bovendien is ook het injectietarief – de vergoeding voor de overtollige stroom die je aan jouw energieleverancier verkoopt – fors toegenomen. In juli lopen die variabele vergoedingen op tot 21,36 kWh. Bij de injectie van een gemiddelde installatie ontvang je op die manier op jaarbasis tot 462 euro. De Vlaamse energieregulator (VREG) raamt die injectie op 2.162 kWh.

Subsidies: de tijd dringt

De populariteit van zonnepanelen valt ook te verklaren door de huidige aantrekkelijke overheidssubsidies. De huidige premie, van maximaal 1.500 euro, wordt nog het hele jaar toegekend. Als de keuring nog dit jaar is uitgevoerd, kunnen eigenaars ook volgend jaar nog aanspraak maken op de premie. Daarna halveert het premiebedrag.

Terugverdientijd almaar korter

De terugverdientijd van een standaard installatie bedraagt volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) minder dan acht jaar. Het is dan ook geen verrassing dat veel consumenten de installatie van hun zonnepanelen nog dit jaar willen afronden. Helaas begint het schoentje daar serieus te wringen. ENGIE kondigde bijvoorbeeld recent aan dat het omwille van de lange levertijden tijdelijk een offertestop van zonnepanelen inlast. Bovendien blijkt het orderboekje ook bij andere installateurs voor de rest van het jaar volgeboekt.

Effect stijgende kosten

De gemiddelde prijs per installatie bedroeg in 2021 ongeveer 1,20 euro/Watt-piek. Bij een doorsnee-installatie van 3,5 tot 4 kW-piek resulteert dit in een totaalbedrag van 4.200 tot 4.800 euro. Op basis van een doorsnee-installatie zou volgens de simulator van zonnepanelenenergie.be het kostenplaatje nu uitkomen tussen 4.900 en 5.700 euro. Al kampt de sector vandaag wel met een tekort aan grondstoffen. Bovendien nemen de transportkosten toe en is de branche uiteraard ook gevoelig voor de inflatie en stijgende loonkosten. De kans is dus reëel dat installateurs die factoren ook doorrekenen in hun actuele prijzen.

Mijnduurzamewoning.be: 500 installaties met plaatsing in 2022

Energiesite mijnenergie.be en de bouw- en verbouwsite livios.be bundelen de krachten via Mijnduurzamewoning.be. Ze garanderen dat de plaatsing van de eerste vijfhonderd aangevraagde installaties nog in 2022 wordt uitgevoerd. Hierdoor maak je meteen ook aanspraak op de huidige hogere overheidspremies. Mijnduurzamewoning.be doet daartoe een beroep op zonnepanelen van Viessmann en een plaatsing door G&D Energy. G&D Energy is één van de grootste spelers op de Belgische markt met jaarlijks méér dan 3 000 installaties. Een installatie met negen zonnepanelen kan al vanaf 4.346 euro.