Hoe maak je een digitale meter slim?

Hoe maak je een digitale meter slim?
  • 04.08.2021
  • Laatste update: 03.06.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

Hoewel de digitale meter voor elektriciteit vaak de naam ‘slimme meter’ krijgt, is het ding op zich niet slim. Daartoe zijn extra apps of toestellen vereist, die je helpen om je energieverbruik op te volgen en de mogelijkheid bieden om andere toestellen aan te sturen. Mijnenergie.be legt uit hoe je van de digitale meter een slimme meter maakt.

Twee gebruikspoorten

De digitale meter beschikt over twee gebruikerspoorten. De P1-poort stuurt per seconde elektriciteitsdata uit, terwijl de ‘snelle’ S1-poort data aan een hoge frequentie ter beschikking stelt van een slimme app of thermostaat. De verbinding tussen het meettoestel en de app op je smartphone gebeurt in de meeste gevallen via een wifiverbinding of 4G.

Dergelijke apps bieden een beter zicht op je dagelijkse gebruik en de mogelijkheid om elektronische toestellen slim aan te sturen. Ze heten in het jargon HEMS (Home Energy Management System) of CEMS (Customer Energy Management System).

Slimme energiesystemen bieden als voordeel dat je jouw energiefactuur niet hoeft af te wachten om inzicht te krijgen in je verbruiksgewoontes. Je merkt bijvoorbeeld op wat het effect is op je verbruik van een graadje lager op je thermostaat. Wie vrede neemt met een dagelijkse update kan dat eenvoudig via het online energieportaal van Fluvius oproepen.

Maakjemeterslim.be


De website www.maakjemeterslim.be bundelt vijfendertig apps en toestellen om jouw digitale meter slim te maken. Ze bieden nagenoeg allemaal de mogelijkheid om je verbruik in real time op te volgen. In elf gevallen kan dat naast een overzicht op de smartphone, tablet of computer ook via een afzonderlijk beeldscherm op de muur. Het meten van de energiekosten per huishoudtoestel behoort standaard tot verschillende apps, maar geldt ook vaak als een optie.

De meeste apps sporen sluipverbruik op en bieden gepersonaliseerde tips voor energiebesparing. Voor wie over zonnepanelen beschikt, lijkt een app die tegelijk de teruggeleverde energie monitort een absolute must. Sommige apps bieden ook de mogelijkheid om je verbruik naast weerdata te leggen en op die manier na te gaan hoeveel stroom of gas je verbruikt bij bepaalde weersomstandigheden.

Wat kost het om je meter slim te maken?

Het kostenplaatje hangt af van het type oplossing, de inbegrepen functionaliteiten en de mogelijkheden om door de meetinformatie te navigeren. Voor een instapmodel betaal je tussen 50 en 90 euro. Kies je voor een toepassing die ook als slimme thermostaat fungeert, dan loopt het prijskaartje op richting enkele honderden euro’s. Daarnaast zijn er ook abonnementsformules mogelijk, waarbij energiemonitoring bijvoorbeeld 24 euro per jaar kost.

Engie biedt met UP dan weer een pakket dat groene energie, de slimme energiemeter en thermostaat boxx en een herstellingsdienst omvat. De verdelers van dergelijke toestellen claimen dat je de investering al snel terugwint door de lagere factuur die verbruiksinzichten met zich meebrengt.

Vergelijkingssites

Naast slimme apps om je energieverbruik te monitoren en te reduceren, bestaan er ook vergelijkingssites die de tarieven van de verschillende energieleveranciers automatisch naast elkaar leggen. Die gratis sites, zoals Mijnenergie.be, bieden doorgaans ook een groot besparingspotentieel.

Vergelijk nu de verschillende energietarieven

Is je energiefactuur ook zo hoog? Je bent beslist niet de enige.
Duizenden Vlamingen betalen te veel. Maak niet dezelfde fout en start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen