Hoe maak je een digitale meter slim?

Hoe maak je een digitale meter slim?

  • |
  • 4 augustus 2021
  • |
  • Laatste update op 10 december 2021
  • |
  • 3 min.

Hoewel de digitale meter voor elektriciteit vaak de naam ‘slimme meter’ krijgt, is het ding op zich niet slim. Daartoe zijn extra apps of toestellen vereist, die je helpen om je energieverbruik op te volgen en de mogelijkheid bieden om andere toestellen aan te sturen. Mijnenergie.be legt uit hoe je van de digitale meter een slimme meter maakt.

Twee gebruikspoorten

De digitale meter beschikt over twee gebruikerspoorten. De P1-poort stuurt per seconde elektriciteitsdata uit, terwijl de ‘snelle’ S1-poort data aan een hoge frequentie ter beschikking stelt van een slimme app of thermostaat. De verbinding tussen het meettoestel en de app op je smartphone gebeurt in de meeste gevallen via een wifiverbinding of 4G.

Dergelijke apps bieden een beter zicht op je dagelijkse gebruik en de mogelijkheid om elektronische toestellen slim aan te sturen. Ze heten in het jargon HEMS (Home Energy Management System) of CEMS (Customer Energy Management System).

Slimme energiesystemen bieden als voordeel dat je je energiefactuur niet hoeft af te wachten om inzicht te krijgen in je verbruiksgewoontes. Je merkt bijvoorbeeld op wat het effect is op je verbruik van een graadje lager op je thermostaat. Wie vrede neemt met een dagelijkse update kan dat eenvoudig via het online energieportaal van Fluvius oproepen.

Maak je meter slim en volg je verbruik nauwlettend op

De website www.maakjemeterslim.be bundelt vijfendertig apps en toestellen om jouw digitale meter slim te maken. Ze bieden nagenoeg allemaal de mogelijkheid om je verbruik in real time op te volgen. In elf gevallen kan dat naast een overzicht op de smartphone, tablet of computer ook via een afzonderlijk beeldscherm op de muur. Het meten van de energiekosten per huishoudtoestel behoort standaard tot verschillende apps, maar geldt ook vaak als een optie.

De meeste apps sporen sluipverbruik op en bieden gepersonaliseerde tips voor energiebesparing. Voor wie over zonnepanelen beschikt, lijkt een app die tegelijk de teruggeleverde energie monitort een absolute must. Sommige apps bieden ook de mogelijkheid om je verbruik naast weerdata te leggen en op die manier na te gaan hoeveel stroom of gas je verbruikt bij bepaalde weersomstandigheden.

Wat kost het om je meter slim te maken?

Het kostenplaatje hangt af van het type oplossing, de inbegrepen functionaliteiten en de mogelijkheden om door de meetinformatie te navigeren. Voor een instapmodel betaal je tussen 50 en 90 euro. Kies je voor een toepassing die ook als slimme thermostaat fungeert, dan loopt het prijskaartje op richting enkele honderden euro’s. Daarnaast zijn er ook abonnementsformules mogelijk, waarbij energiemonitoring bijvoorbeeld 24 euro per jaar kost.

Engie biedt met UP dan weer een pakket dat groene energie, de slimme energiemeter en thermostaat boxx en een herstellingsdienst omvat. De verdelers van dergelijke toestellen claimen dat je de investering al snel terugwint door de lagere factuur die verbruiksinzichten met zich meebrengt.

Vergelijkingssites

Naast slimme apps om je energieverbruik te monitoren en te reduceren, bestaan er ook vergelijkingssites die de tarieven van de verschillende energieleveranciers automatisch naast elkaar leggen. Die gratis sites, zoals Mijnenergie.be, bieden doorgaans ook een groot besparingspotentieel.

Vergelijk nu de verschillende energietarieven

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

hanna.deweirdt
Authorhanna.deweirdt

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

Hoe proberen energieleveranciers te voorkomen dat klanten hun contract opzeggen?
Energieleveranciers
Hoe proberen energieleveranciers te voorkomen dat klanten hun contract opzeggen?

Sinds 2007 is de energiemarkt geliberaliseerd. Iedereen kan op eender welk moment een nieuw contract afsluiten bij een and…

2 min.
Meer lezen
Dankzij deze contractvoorwaarden bespaar je eenvoudig op jouw energiefactuur
Prijzen en facturen
Dankzij deze contractvoorwaarden bespaar je eenvoudig op jouw energiefactuur

Energieleveranciers geven vaak korting wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Een contract met enkel digitale onders…

2 min.
Meer lezen
Sociale tarieven stijgen met 7,9 % voor elektriciteit en met 9,7 % voor aardgas
Prijzen en facturen
Sociale tarieven stijgen met 7,9 % voor elektriciteit en met 9,7 % voor aardgas

Het sociaal tarief gaat voor de periode van april tot en met juni gemiddeld met 7,9% de hoogte in voor elektriciteit en met 9,7% v…

Meer lezen
Negatieve stroomprijzen wijzen op nood aan meer vraagflexibiliteit
Prijzen en facturen
Negatieve stroomprijzen wijzen op nood aan meer vraagflexibiliteit

Afgelopen weekend doken de elektriciteitsprijzen onder nul door het lagere verbruik en het winderige weer, dat voor een ov…

2 min.
Meer lezen