
Hoeveel stroom verbruikt een fonduetoestel? En wat kost het?
Een lekkernij op de fonduevork prikken en die onder luid gesis gaar bakken, vormt misschien wel het summum van eindejaarsgezelligheid. Maar wat verbruikt een fonduetoestel? Mijnenergie.be zocht het uit.
Fondue brengt de sfeer van de après-skihut naar je thuis. Mooi meegenomen: de gastvrouw of -heer hoeft er de tijdens de feestavond niet de hele tijd voor in de keuken te staan. Je kan bij de slager, supermarkt of delicatessenzaak fondueschotels aankopen of vooraf zelf originele gerechtjes samenstellen. Zowel hapjes, voorgerecht, hoofdgerecht als dessert nodigen uit tot creativiteit. Van kaasfondue, over de traditionele fondue bourguignonne, tot een visfondue: alles is mogelijk. Afsluiten kan met een hemelse chocoladefondue.
Fondue-avond kost 1,49 euro aan stroom
Een fonduetoestel koop je al aan voor enkele tientallen euro’s. De meeste uitvoeringen beschikken over zes tot acht fonduevorkjes. Om de verbruiksfactuur van een avondje fonduen te meten, gaan we uit van een toestel met een vermogen van 1.300 watt en een inhoud van drie liter.
Het verbruik van elektrische toestellen ga je na door het gebruik van deze formule:
[aantal uren gebruik] x [aantal dagen gebruik] x ([vermogen toestel uitgedrukt in watt] / 1000) = aantal kWh
We veronderstellen dat je het toestel twee uur inschakelt en komen op die manier bij volgende berekening:
2 uur x 1 dag x 1.300 watt/1000 = 2,6 kilowattuur
De mediaan energieprijs via Mijnenergie.be bedraagt in december 57,34 eurocent per kilowattuur. Een fondueavondje kost je dus 1,49 euro aan elektriciteit.
Brandveilig fonduen
Je kijkt best uit wanneer je met verdeelstekkers twee of meer toestellen gebruikt. Een verdeeldoos voor twee toestellen kan vaak maar 3.500 watt aan. Drie zulke toestellen op eenzelfde verdeelstekker veroorzaakt overbelasting, met kortsluiting en brand tot mogelijk gevolg. Je sluit de toestellen best op aparte stopcontacten aan als het verbruik te hoog is.
Op 1 januari 2023 trad het capaciteitstarief in werking. Dit heeft beslist ook een invloed op je energiefactuur. Bereken via onze tool eenvoudig of je nu juist minder of meer betaalt.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Het aantal energieleveranciers dat in België actief is, daalde de voorbije jaren. Dat betekent volgens sectorfederatie FEB…

500.000 gezinnen betalen jaarlijks 500 euro te veel voor hun energie. Voor bijna 20.000 kmo’s kan dat bedrag zelfs oplopen tot 345…

Veel Vlamingen schatten hun energiefactuur helemaal fout in. Dat blijkt uit de meest recente Marktmonitor van de Vlaamse e…

Het aanbod energiecontracten met vaste tarieven is vandaag bijzonder schaars. Om leveranciers te stimuleren om die weer in…