Is het onderhoud van je cv-ketel wettelijk verplicht?

Is het onderhoud van je cv-ketel wettelijk verplicht?

  • |
  • 30 mei 2017
  • |
  • Laatste update op 31 maart 2025

De wet is heel duidelijk: je bent wel degelijk verplicht om je cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. Dat mag bovendien uitsluitend gebeuren door een erkend technicus.

Voor centrale stooktoestellen op gas (aardgas, butaan of propaan) eist de wetgever een tweejaarlijkse controle. Voor stooktoestellen op stookolie (mazout) of vaste brandstof (hout, pellets, steenkool) geldt een verplichte jaarlijkse onderhoudsbeurt. Niet onbelangrijk: het is de gebruiker van het centrale stooktoestel die in het onderhoud moet voorzien. Ben je huurder, dan is het dus je verantwoordelijkheid om de cv-ketel te laten nazien.

In de praktijk gaat de overheid zelden proactief controleren of je de onderhoudsverplichting nakomt. Maar bij brand of andere schadegevallen kan verzuim wel doorwegen in verzekeringsdossiers, aangezien de verzekeraar je nalatigheid kan aanwrijven.

Waarom moet je je cv-ketel laten nazien?

Naast de wettelijke verplichting zijn er nog meer goede redenen om je cv-ketel op tijd te onderwerpen aan een onderhoudsbeurt:

  • De technieker spoort kleine defecten op. Op die manier verhoog je de veiligheid van je ketel en zal je ook grote herstellingskosten kunnen vermijden.
  • Technici controleren verschillende onderdelen op slijtage. Regelmatig onderhoud draagt dus bij tot een langere levensduur van de ketel.
  • Met een onderhoud krik je het rendement van je cv-ketel terug op. Door de onderhoudsplanning goed op te volgen kan je maar liefst 10% aan verwarmingskosten besparen. Het precieze bedrag dat je zo uitspaart hangt af van je energiecontract. Vandaag gaapt immers een kloof van enkele honderden euro’s tussen het goedkoopste en duurste aanbod op de energiemarkt.

Tip: Ga hier na of je energiecontract wel het goedkoopste is.

Wat houdt zo’n controle in?

Een onderhoud omvat onder meer een reiniging en controle van de schoorsteen of de rookgasafvoer, een check-up van de algemene staat van het stooktoestel, een inspectie van de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht, en een controle van de verbrandingswaarden.

Hoeveel kost het?

Energieleverancier Essent schat dat onderhoud van een cv-ketel ongeveer een uur in beslag neemt. De Confederatie Bouw schatte de kostprijs van die klus enkele jaren geleden op een bedrag tussen 150 en 200 euro. Energieleveranciers bieden vandaag ook onderhoudscontracten aan. Ze rekenen daarvoor een kost aan die meestal schommelt tussen 6,50 en 7,50 euro per maand.

[cta_box color=”blue”]

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

De weerkundige winter is begonnen: hoeveel energie verbruiken we nu meer?
Verbruik en advies
De weerkundige winter is begonnen: hoeveel energie verbruiken we nu meer?

Hoewel de astronomische winter pas op 21 december begint, is volgens de weerkundige kalender de start van de winter al op 1 decemb…

3 min.
Meer lezen
Stijging van de energieprijzen: leveranciers trekken hun contract met vast tarief in
Energiemarkt
Stijging van de energieprijzen: leveranciers trekken hun contract met vast tarief in

Op 30 september 2021 was het hoge woord eruit: gezien de ongeziene stijging van de energieprijzen besloten bepaalde leveranci…

3 min.
Meer lezen
Sociale tarieven: +10 voor elektriciteit en +15% voor aardgas
Prijzen en facturen
Sociale tarieven: +10 voor elektriciteit en +15% voor aardgas

De federale energieregulator CREG heeft de sociale tarieven voor het vierde kwartaal van 2024 gepubliceerd. Elektriciteit wordt 10…

1 min.
Meer lezen
Eneco lanceert Home producten, klanten kiezen zelf oorsprong van hun energie
Technologie en milieu
Eneco lanceert Home producten, klanten kiezen zelf oorsprong van hun energie

Eneco biedt met Home en Home+ stroomcontracten waarmee de klant zelf het productiepark kiest voor zijn groene stroom.

Meer lezen