Je koffie terugverdienen met een volle laptopbatterij?

Je koffie terugverdienen met een volle laptopbatterij?
  • 09.09.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

De hoge energieprijzen zetten mensen ertoe aan out of the box te denken. Zeker wie thuiswerkt, staat extra stil bij zijn verbruik. Misschien dacht je er al aan in een koffiebar te gaan zitten om te werken. Je laptop opladen in ruil voor een kopje koffie: een goed idee?

Om een antwoord te vinden op die vraag, moeten we natuurlijk eerst het stroomverbruik van een laptop te weten komen. Dat hangt van veel factoren af. Enerzijds is er de kracht van het toestel zelf en anderzijds de manier waarop je het gebruikt. Onder meer hoe je het toestel oplaadt, de schermhelderheid en de instellingen rond de slaapmodus hebben een effect op het verbruik.

De gemiddelde laptop verbruikt 50 tot 100 watt per uur aan stroom en heeft een oplaadtijd van 2 tot 2,5 uur. Het gaat hierbij om de tijd om een lege batterij volledig op te laden, van 0 tot 100 procent dus.

Het prijskaartje van één oplaadbeurt

In augustus betaalde je gemiddeld 0,62 euro per kilowattuur (kWh) elektriciteit, heffingen, netvergoedingen en btw inbegrepen. We baseren ons hiervoor op de meest recente cijfers van de VREG, de Vlaamse energieregulator. Dat betekent dat een volle laptopbatterij – bij de lichtere modellen – je tussen 6,2 en 7,75 eurocent zal kosten. Bij zwaardere toestellen en batterijen liggen de kosten van het opladen tussen 12,4 en 15,5 eurocent.

Laadkosten versus koffieprijs

Het mag duidelijk zijn dat je de prijs van jouw koffie – reken al snel 2,70 euro voor een basiskoffie – niet volledig zult recupereren via een oplaadsessie van jouw laptop in een koffiebar. Bovendien lijkt het onrealistisch om een volledige laadbeurt van 2 tot 2,5 uur met één koffie te overbruggen. Deze simulatie maakt wel duidelijk dat wie dagelijks op kantoor werkt, jaarlijks enkele tientallen euro’s bespaart op zijn laptopverbruik tegenover de thuiswerker.

Het verklaart meteen ook waarom scholen hun leerlingen dezer dagen vragen om de laptop niet langer op school op te laden. Honderden leerlingen die in de klas hun laptops opladen, doen de energiefactuur van de school al snel met honderden euro per maand toenemen.