
Kortste dagen breken aan: hoe haal je toch enig rendement uit jouw zonnepanelen?
Na een uitermate sombere november volgt met december de maand met gemiddeld de laagste zonneschijnduur van het jaar. Eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter beschikken bijgevolg slechts over een zeer beperkte tijdsvork om hun energieverbruik op de productie van hun zonnepanelen af te stemmen. Toestellen met startuitstel bieden soelaas. Maar hoe pak je dat aan en is dat allemaal wel veilig?
De voorbije twintig jaar scheen de zon in november gemiddeld 63 uur. Dat blijkt uit statistieken van het KMI. In december moeten we het stellen met amper 45 uur. Dat betekent dat we per dag vrede moeten nemen met ongeveer anderhalf uur zonneschijn. En laat net de schaarse momenten met zonneproductie ervoor zorgen dat eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter een lagere stroomfactuur betalen.
Stroomvoorspeller
Prosumenten met een digitale meter doen er goed aan hun verbruik af te stemmen op die schaarse zonne-uren. Voor eigenaars van een klassieke, terugdraaiende teller speelt de timing geen rol. De Stroomvoorspeller (https://apps.energiesparen.be/stroomvoorspeller) van het Vlaams Energie- & Klimaatagentschap (VEKA) geeft aan op welke tijdstippen je de volgende twee dagen de hoogste zonneproductie mag verwachten. Die zonneschijn zal zich doorgaans rond de middag concentreren. Veel toestellen, van de vaatwas tot de wasmachine, beschikken over een startuitstelfunctie. Met de informatie uit de Stroomvoorspeller slaag je er zo in, zelfs als je niet thuis bent, om een deel van jouw verbruik te richten op de schaarse zonneschijn. Het is ook mogelijk om jouw elektrische boiler met een timer uit te rusten en langs die weg zelf te beslissen wanneer het water moet verwarmen. Je hoort er wel op toe te zien dat het veilig blijft, want de timer moet afgestemd zijn op het vermogen van de boiler. Voor eigenaars van warmtepompen is het een vertrouwd fenomeen: in de wintermaanden moet je meer verwarmen, maar produceren je zonnepanelen het minst, waardoor je verbruikskosten toenemen. Er bestaan daarom verschillende zogenaamde energy managers, die op basis van de opgewekte energie verbonden apparaten, zoals de vaatwasmachine, droogkast, warmtepomp, airco of autolaadpaal activeren.
Brandveiligheid
Toch plaatsen veiligheidsexperts een kanttekening bij het gebruik van toestellen met startuitstel. De dienst brandpreventie van het FOD Binnenlandse Zaken gaf eerder al aan dat het raadzaam is om geen aangeschakelde toestellen onbeheerd achter te laten. “Je activeert ze beter niet wanneer er niemand aanwezig is om oververhitting, rookontwikkeling of brand vast te stellen. Dat geldt zowel voor toestellen die door de bewoner zelf manueel geactiveerd zijn, als voor toestellen die je automatisch vanop afstand inschakelt.” Verzekeringskoepel Assuralia geeft wel aan dat de brandverzekering tussenkomt bij een brand of kortsluiting, die ontstond ter hoogte van een toestel met startuitstel. [cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Tijdens de eerste zes maanden van 2022 daalde het gasverbruik in België met 18,5%, blijkt uit cijfers van Fluxys die minister van…


De Russische inval in Oekraïne heeft ook een grote impact op de aardgasprijzen. Maar verbruikt u zelf Russisch aardgas en …

Voor veel mensen vormt een verkwikkende douche het onmisbare ritueel om de dag aan te vatten. Hoe zalig dat douchemoment …